Lax- och murkelpaté med gurksås

Lax- och murkelpaté med gurksås
Foto: TV4

En paté är utmärkt att göra när många munnar ska mättas och måste göra maten färdig dagen innan. Ni kan hoppa över att baka in den i deg. Lägg laxsmeten i smord form och förkorta tillagningstiden något. Färsk potatis ersätter då degen och en grönsallad passar till allt.

26 januari 2009
Visa mer
10

Du behöver

  • 200 g smör
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • ca 0,5 dl kallt vatten
  • 1 st ägg, till pensling
  • Fyllning:
  • ca 700 g skinnfri laxfilé, helst av färsk lax
  • 150 g rökt lax utan skinn
  • 3 st ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1-2 krm 4-kryddor
  • 1 knippa dill
  • 1 burk tryffelersättning

Sås:

  • 6 dl crème fraiche
  • filmjölk att späda med
  • salt och peppar
  • 2 st slanggurkor
  • 0,75 dl hackad gräslök
  • 0,75 dl hackad kryddkrasse

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Nyp ihop smör, salt och mjöl till degen. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop en deg. Slå in den i plastfilm och lägg den i kylen minst 1 timme, eller över natten.
  2. Mixa färsk och rökt lax till fin färs i matberedare. Vispa grädden lätt. Tillsätt äggen ett i sänder och rör mellan varje. Tillsätt kryddor, dill och svamp och sist grädden. Rör färsen luftig i maskinen.
  3. Klä en 2-liters avlång brödform med den utkavlade degen. Fyll med färsen och gör ett lock av den resterande degen. Gör några lufthål i locket och pensla med ägg.
  4. Grädda patén i nedre delen av ugnen 1- 1 1/4 timme. Låt den kallna i formen, eventuellt över natten. Täck med folie om den ska sparas.
  5. Skala gurkorna och riv dem grovt. Blanda med övriga ingredienser till såsen och smaka av den väl. Servera patén i centimetertjocka skivor med såsen till.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept