Paj med varmrökt lax och sparris

1,5 h
4
Paj med varmrökt lax och sparris
Foto: Anna Clarén
1,5 h
4

Du behöver

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl fullkornsdinkel eller grahamsmjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 1 purjolök
  • 200 g grön sparris
  • Margarin eller smör att steka i
  • Salt
  • 300–400 g varmrökt lax

Äggstanning

  • 100 g parmesanost
  • 2 dl majonnäs
  • 2 dl crème fraiche
  • 4 ägg
  • 1,5 dl finhackad dill
  • Salt och peppar

Gör så här

  1. Kör vetemjöl, fullkornsdinkel eller grahamsmjöl och margarin eller smör i en matberedare.
  2. Tillsätt vattnet och kör alltsammans till en deg. Tryck ut degen i en pajform och låt den stå kallt i 30 minuter.
  3. Förgrädda pajskalet i 225 graders ugnsvärme i 10 minuter.
  4. Skär purjolöken i fina skivor. Skär bort den nedersta hårda biten på sparrisen.
  5. Fräs först purjolök och sedan sparris lite lätt i margarin eller smör. Salta.
  6. Lägg purjolöken i botten på pajskalet. Dela laxen i bitar och fördela den ovanpå.
  7. Riv parmesanosten fint på rivjärnet.
  8. Blanda parmesan, majonnäs, crème fraiche, dill, ägg, salt och peppar till en äggstanning.
  9. Häll äggstanningen över laxen. Lägg sparrisen ovanpå.
  10. Grädda pajen i 25–30 minuter. Servera med en sallad.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept