Lasagne med lax, citron och spenat

Lasagne med lax, citron och spenat
Foto: Anna Clarén
Kristina Eriksson husmanskost
Kristina Eriksson husmanskost

Lasagne med lax, citron och spenat

13 ingredienser

45 min

Jag är barnsligt förtjust i lasagne i alla dess former. Kanske beror det på att råvarorna blir så ljuvligt goda mellan lasagneplattor, en smarrig sås och en bit god riven ost. Den här laxlasagnen är inget undantag, pröva! Recept från boken Lax och kyckling.

Se fler recept från boken

Lax och kyckling

Ingredienser

portioner

Lasagne

  • 300 g fryst bladspenat
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • salt
  • peppar
  • 250 g ricotta
  • 2 dl parmesanost, finriven
  • 1 citron, finrivet skal
  • 500 g laxfilé
  • 1 förp färska lasagneplattor [ca 12-15 plattor]
  • 400 g färdig tomatsås
  • 2,5 dl matlagningsgrädde

Garnering

  • citron, skal, finrivet
  • parmesanost, finriven

Gör så här

  1. Tina spenaten i en kastrull och låt det mesta av vätskan koka bort. Det tar 10–15 minuter.
  2. Låt spenaten svalna.
  3. Stöt fänkålsfröna i en mortel.
  4. Tillsätt fänkålsfrön, salt, peppar, ricotta, parmesan och citronskal till spenaten och rör om.
  5. Skär laxen i små tärningar, ca 1 cm x 1 cm.
  6. Varva spenatblandning, lax, lasagneplattor, tomatsås och matlagningsgrädde i en smord ugnsfast form.
  7. Börja och sluta med tomatsås.
  8. Grädda lasagnen i 225 graders ugnsvärme i ca 25 minuter.
  9. Strö på finrivet citronskal och gärna lite riven parmesan.