Helstekt kyckling med dragonsmör

Helstekt kyckling med dragonsmör
Foto: Anna Clarén

Här smaksätter jag en hel kyckling med dragonkryddat smör och öser den med vitt vin. Av skyn blir det sedan en supergod sås. Det här är en riktig festmåltid! Recept från boken Lax och kyckling.

Se fler recept från boken

Lax och kyckling


17 februari 2012
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 st hel kyckling (ca 1, 2 kg)
  • 2 dl vitt vin

Fyllning

  • 0,5 st gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 st citron, gärna ekologisk, eller väl tvättad
  • Salt och peppar

Dragonsmör

  • 100 g smör
  • 1 tsk torkad dragon
  • 0,5 st citron, finrivet skal
  • 1 tsk salt
  • peppar

Sås

  • Sky från kycklingen
  • 1 dl crème fraiche

Till servering

  • ugnsbakade rotfrukter, sallad

Gör så här

  1. Ugnsstekt kyckling
    Tvätta kycklingen invändigt och torka med ett hushållspapper.
  2. Skala och skär den gula löken och vitlöken i skivor och citronen i bitar.
  3. Blanda lök, vitlök, citron, salt och peppar i en skål och fyll buken med blandningen.
  4. Blanda smör, dragon, citronskal, salt och peppar i en djup tallrik.
  5. Peta in smöret under skinnet runt om hela kycklingen, spara lite av smöret till senare.
  6. Bind upp kycklingen med hushållssnöre.
  7. Lägg kycklingen i en ugnsfast form och bred på resten av dragonsmöret utanpå skinnet, det är lättast att använda handen.
  8. Häll över vinet.
  9. Ugnsstek kycklingen i 200 grader i 60–70 minuter. Ös då och då med skyn som bildats.
  10. Kontrollera så att kycklingköttet är färdigt.
  11. Sås
    Häll skyn som bildats i en kastrull och tillsätt crème fraiche.
  12. Vispa och låt alltsammans bli varmt.
  13. Servera med t ex ugnsbakade rotfrukter och sallad.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept