Lax- och gösqueneller med rostad potatis, rödbetstzatziki och äpple- och fänkålssallad

Lax- och gösqueneller med rostad potatis, rödbetstzatziki och äpple- och fänkålssallad
Foto: TV4

Lax- och gösqueneller med rostad potatis, rödbetstzatziki och äpple- och fänkålssallad

Av: Wictoria - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

40 m

Fiskfärsbullar i lyxklass med potatisklfytor, tzatziki med rödbetor samt en fräsch sallad på äpple och fänkål.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Queneller

  • 500 g fiskfilé, förslagsvis 250 g lax och resten vit fisk som torsk, gädda eller gös
  • 2 ägg
  • 4 krm salt
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 krm chilipeppar
  • 0,5 dl dill
  • 0,5 dl rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • ca 0,5 dl vitt vin
  • ca 1 msk fiskfond

Rödbetstzatziki

  • en halv burk Felix aptitrödbetor
  • 3 dl turkisk yoghurt
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 citron
  • ca 2 msk honung, flytande
  • salt
  • peppar

Potatisklyftor i ugn

  • 1 kg fast potatis, medelstor
  • 3 msk olja

Sallad med äpple och fänkål

  • 1 äpple
  • 1 fänkål
  • 0,5 citron
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 kruka dill
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Queneller

  1. Hacka dill och rödlök samt lägg i en skål.
  2. Skär fisken i grova kuber och mal i kvarn eller mixa i matberedare (med kniv). Kör någon minut till en färs.
  3. Tillsätt ägg och kryddor i smeten samt mixa lite till. Tillsätt sedan grädden lite i taget under kraftig omrörning eller mixning någon minut och tills färsen är slät.
  4. Blanda fiskfärsen med hackad dill och rödlök i skålen. Pressa i en pressad vitlök om så önskas.
  5. Stek gärna en msk som smakprov i en panna och smaka om det behövs mer kryddor.
  6. Nu är fiskfärsen klar att användas till det du önskar queneller och fiskbullar. Jag steker färsen i smör formad till små biffar.

Rödbetstzatziki

  1. Hacka rödbetorna fint.
  2. Blanda ner yoghurten i rödbetorna och tillsätt pressad vitlök och citron. Tillsätt sedan honung, salt och peppar efter eget tycke och smak.

Potatisklyftor

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Skär potatisen i klyftor, vänd dem i god olivolja, sätt in dem i ugnen ca 30 min, tills de fått fin gyllenbrun färg.