Lax- och gösqueneller med rostad potatis, rödbetstzatziki och äpple- och fänkålssallad

40 m
4
Lax- och gösqueneller med rostad potatis, rödbetstzatziki och äpple- och fänkålssallad
Foto: TV4
40 m
4

Du behöver

Queneller

  • 500 g fiskfilé, förslagsvis 250 g lax och resten vit fisk som torsk, gädda eller gös
  • 2 ägg
  • 4 krm salt
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 krm chilipeppar
  • 0,5 dl dill
  • 0,5 dl rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • ca 0,5 dl vitt vin
  • ca 1 msk fiskfond

Rödbetstzatziki

  • ca en halv burk Felix aptitrödbetor
  • 3 dl turkisk yoghurt
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 citron
  • ca 2 msk flytande honung
  • salt
  • peppar

Potatisklyftor i ugn

  • 1 kg fast potatis, medelstor
  • 3 msk olja

Sallad med äpple och fänkål

  • 1 äpple
  • 1 fänkål
  • 0,5 citron
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 kruka dill
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Queneller
    Hacka dill och rödlök samt lägg i en skål.
  2. Skär fisken i grova kuber och mal i kvarn eller mixa i matberedare (med kniv). Kör någon minut till en färs.
  3. Tillsätt ägg och kryddor i smeten samt mixa lite till. Tillsätt sedan grädden lite i taget under kraftig omrörning eller mixning någon minut och tills färsen är slät.
  4. Blanda fiskfärsen med hackad dill och rödlök i skålen. Pressa i en pressad vitlök om så önskas.
  5. Stek gärna en msk som smakprov i en panna och smaka om det behövs mer kryddor.
  6. Nu är fiskfärsen klar att användas till det du önskar queneller och fiskbullar. Jag steker färsen i smör formad till små biffar.
  7. Rödbetstzatziki
    Hacka rödbetorna fint.
  8. Blanda ner yoghurten i rödbetorna och tillsätt pressad vitlök och citron. Tillsätt sedan honung, salt och peppar efter eget tycke och smak.
  9. Potatisklyftor
    Sätt ugnen på 220 grader.
  10. Skär potatisen i klyftor, vänd dem i god olivolja, sätt in dem i ugnen ca 30 min, tills de fått fin gyllenbrun färg.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept