Lax med rucolapesto

Lax med rucolapesto
Foto: TV4

Lax i portionsbitar sköter sig själv i ugnen medan du ordnar med tillbehören. Ris, potatis eller pasta passar alla till den här rätten.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 portinsbitar laxfilé

Rucolapesto:

  • 2,5 dl grovhackad rucola
  • 1 kruka färsk basilika
  • 0,5 dl riven parmesanost
  • 0,5 dl pinjenötter
  • 1,5 dl oliv- eller rapsolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • salt och malen vitpeppar
  • Grönsaker:
  • 0,5 slanggurka
  • 2 äpplen
  • 1,5 rödlök
  • salt och malen vitpeppar
  • smör att steka i

Gör så här

  1. Pesto: Skala vitlöken och kör rucola, basilika, vitlök, parmesanost och pinjenötter i en mixer. Häll på oljan och krydda med salt, peppar och citron.
  2. Sätt ugnen på 150°. Lägg laxen i en smord ugnssäker form. Fördela peston över laxen och sätt in i ugn i ca 15 minuter, innertemperaturen på laxen ska vara 50–55°.
  3. Grönsaker: Skala och dela gurkan på längden, skrapa ut kärnorna och skär den i sneda bitar. Kärna ur äpplena och dela dem i klyftor. Skala och klyfta rödlöken. Fräs gurkan och rödlöken i lite smör, lägg i äppelklyftorna efter någon minut. Låt dem inte fräsa för länge, de ska behålla sin krispighet. Krydda med salt och peppar. Servera genast till laxen.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept