Lax med potatisfjäll

Lax med potatisfjäll
Foto: TV4

Det här ser avancerat ut- men är faktiskt ganska lättlagat! För att få riktigt tunna skivor av potatisen kan den skivas med osthyvel, om du inte har proffsverktyget mandolin i köket. Till den här rätten passa en fast potatissort bra att använda. Laxen kan bytas ut mot röding.

26 januari 2009
Visa mer

Du behöver

  • 800 g laxfilé
  • 6 medelstora potatisar (ca 500 g)
  • salt och malen vitpeppar
  • smör att steka i
  • olja till formen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skär laxen i fyra portionsbitar och krydda med salt och peppar. Skala potatisen och hyvla den i tunna, tunna skivor. Potatisskivorna ska inte sköljas, stärkelsen behövs för att fjällen ska fästa.
  2. Lägg potatisskivorna omlott ovanpå laxbitarna, som taktegel eller fiskfjäll. Krydda med salt och peppar. Bryn laxen i smör på potatissidan på medelvärme. Lyft över bitarna med hjälp av en stekspade och lägg dem med potatissidan upp i en smord, ugnssäker form. Så här långt kan rätten förberedas.
  3. Stek laxen i ugnen i 8- 12 minuter, beroende på laxens tjocklek. Laxen ska vara genomstekt och potatisen ska ha fått fin färg.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept