Lax med kryddhollandaise och ägg Benedict

ca 30 m
ca 30 m

Du behöver

Kryddreduktion

  • 2 dl vitvinsvinäger
  • 1 lagerblad
  • 10 hela koriander
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 nypa kryddpeppar
  • 1 liten shalottenlök

Sås

  • 150 g smör, skirat
  • 3 äggulor
  • 1,5 tsk kryddreduktion (recept ovan)
  • citronsaft
  • salt och peppar

Servering

  • lax, skivad
  • rågbrödsskivor
  • dill

Gör så här

  1. Kryddreduktion
    Häll vinäger i en kastrull och lägg i kryddorna. Koka upp och reducera till 2 msk.
  2. Kryddhollandaise
    Skira smöret. Lägg äggulorna i en glasskål hängande i en kastrull med sjudande vatten. Vattnet får inte nudda skålen. Vispa gulorna tills de är fluffiga. Tillsätt en matsked kallt vatten och fortsätt vispa. Stäng av värmen och börja vispa i smöret, droppvis i början, under konstant vispning.
  3. När allt smör är in vispat, vispa i kryddreduktion och citronsaft. Krydda och smaka av.
  4. Servering
    Skiva lax i tunna skivor.
  5. Toppa med pocherat ägg, slå över kryddhollandaisen och toppa med dill.
  6. Servera på rostad rågbröd.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept