Lax med grön smörsås

Lax med grön smörsås
Foto: TV4

I frysdisken finns styckpackade laxfiléer ofta till förmånligt pris. Det här är ett utmärkt och enkelt sätt att laga laxfiléer. Halvtinad fisk ger det saftigaste resultatet.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 portionsbitar laxfilé
  • salt och svartpeppar

Sås:

  • 3 schalottenlökar, finhackade
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 4-6 vitpepparkorn, krossade
  • lite pressad citron
  • 0,5 tärning fiskbuljong
  • 200 g smör, mjukt
  • 1 dl hackad dill och persilja, blandat
  • Ugn: 225°

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Krydda fisken med salt och peppar. Lägg i ugnsform. Smöra ett bakpapper och lägg tätt med den smörade sidan över fisken. Stek fisken klar mitt i ugnen 15-20 min.
  2. Stek löken blank med 1 msk av smöret i en kastrull. Tillsätt vin, peppar, smulad buljong och lite citron. Koka ihop till hälften.
  3. Ta såsen av värmen och vispa ner smöret i små klickar. Rör ner örterna, smaka av och slå såsen över fisken när den svalnat något. Servera med kokt potatis.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept