Lax med dillsås och pommes duchesse

Lax med dillsås och pommes duchesse
Foto: TV4

När man längtar efter en klassisk fiskrätt är detta helt perfekt! Var noga med att inte steka laxen för hårt och länge. Det är alltid gott med en rå kärna i mitten. Servera laxen med ett gott potatismos, sås och smörsvängda grönsaker.

10 juni 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 portionsbitar laxfilé
  • smör till stekning

Dillsås:

  • 1 knippa dill
  • 1 dl kaffegrädde
  • 1 äggula
  • 0,5 citron
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk smör
  • 3 dl buljong
  • salt och malen vitpeppar
  • ev 0,5 citron
  • Potatismos:
  • 1 kg potatis
  • 2 äggulor
  • 1 msk matolja
  • salt, peppar

Gör så här

  1. Stek laxskivorna i smör.
  2. Sås: Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen och vispa ner mjölet. Ställ tillbaka kastrullen på plattan. Tillsätt buljongen. Vispa ordentligt och låt såsen sjuda några minuter innan du vispar i gräddblandningen och låter såsen sjuda ytterligare. Klipp dillen fint. Vispa äggulan lätt och blanda med grädden, vispa ner i såsen. Den får inte koka, då koagulerar äggulan. Rör ner dillen och krydda med salt och peppar. Vill du ha såsen syrligare pressar du ner citron.
  3. Pommes duchesse: Skala och koka potatisen väl och ånga av den. Pressa och tillsätt äggulor, olja och kryddor. Blanda väl. Spritsa duchessen på en ugnssäker form och gratinera i 200° i 15 minuter.
  4. Servera med smörsvängda grönsaker.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept