Lax i gelé

Lax i gelé
Foto: TV4

Hela urbenade sidor av lax säljs ofta till bra pris, ofta till helger. Det är lätt att skära loss skinnet med en vass kniv.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 1,2 kg laxfilé
  • 1 tärning fiskbuljong, spädd med 1 liter vatten
  • 1 msk ättika
  • 8-10 vitpepparkorn
  • 1 morot, i bitar
  • 1 liten gul lök
  • 1 lagerblad
  • 1 msk salt
  • Gelé:
  • 5 dl silad fiskbuljong
  • 2,5 dl vitt vin, gärna halvtorrt
  • 8 blad gelatin
  • bönor, sparris och kronärtskockshjärtan till garnering

Sås:

  • 1 dl majonnäs
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl kryddörter (t.ex. körvel, dragon och gräslök)

Gör så här

  1. Dela fisken i portionsbitar och lägg i ett lager i en vid kastrull.
  2. Koka vatten, fiskbuljong, ättika, pepparkorn, morot, lök, lagerblad och salt 5 minuter till en lag.
  3. Häll lagen på fisken och koka i 5-10 minuter.
  4. Tag upp fisken och lägg den på serveringsfat med kokta haricot verts och sparris runt om.
  5. Lägg gelatinblad i kallt vatten. Sila fiskbuljongen och blanda med vinet. Värm, lägg i de urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Ställ det att kallna.
  6. Skeda buljongen när den börjat stelna över fisken. Ställ i kyl till serveringen.
  7. Blanda majonnäs och crème fraîche med finhackad körvel, dragon och gräslök.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept