Lax i beurre blanc

Lax i beurre blanc
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Lax i beurre blanc

11 ingredienser

Att steka laxbitar i ugn är enkelt och osfritt. Passa på så att inte stektiden blir för lång. Då blir laxen torr.

Ingredienser

portioner
  • 6 portionsbitar laxfilé
  • 1 citron, skivad
  • persilja, hackad
  • salt
  • svartpeppar

Sås:

  • 3 schalottenlökar, finhackade
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 3 dl mellangrädde
  • 75 g smör, mjukt
  • Ugn: 200°

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Krydda laxen, lägg i ugnsform och täck med smörat bakpapper. Stek klart mitt i ugnen ca 15 min.
  2. Koka ihop grädden till drygt halva mängden.
  3. Koka ihop lök, vinäger och vin i en annan kastrull tills nästan all vätska kokat in.
  4. Späd lökskyn med den hopkokta grädden. Smaka av med salt och peppar.
  5. Hetta upp såsen, ta kastrullen av värmen och vispa ner smöret i små klickar. Slå den över fisken, garnera med citronskivor, vänd i hackad persilja. Servera med kokt potatis.