Ryska piroger med lax

1h 30 min
6
Ryska piroger med lax
Foto: Susanne Hallmann
1h 30 min
6

Du behöver

  • 225 g gravad lax
  • 2 st ägg
  • 1 pkt smördegsplattor (6 st)
  • 1 st gul lök
  • 2-3 st vitlöksklyftor
  • olja
  • 200 g spenat, färsk
  • 0,5 dl dill, finhackad
  • 0,5 dl gräslök, finhackad
  • salt och peppar efter smak
  • 0,5 tsk muskot, riven
  • 1 äggula till pensling

Gott till pirogerna

  • gräddfil eller smetana
  • surdegsbröd
  • sallad, rödlöksringar, kokta, kalla rödbetor, skivad saltgurka, kapris, konserverade champinjoner eller annan konserverad svamp, rostad lök

Gör så här

  1. Värm ugnen till ca 225 grader.
  2. Koka äggen 7–8 minuter och låt dem svalna.
  3. Tina smördegsplattorna.
  4. Mjöla bordet och kavla ut plattorna till nästan dubbel storlek.
  5. Hacka lök och vitlök och fräs i olja i en stekpanna tills löken är mjuk men utan att den får färg.
  6. Låt svalna.
  7. Fräs spenaten i lite olja.
  8. Lägg ut smördegsplattorna och fördela lökhacket, spenatblad, dill- och gräslökshack på halva degplattorna.
  9. Skär laxen i små bitar och hacka äggen.
  10. Lägg på lax- och ägghack.
  11. Krydda med salt, peppar och muskot.
  12. Pensla degen med äggula runt kanterna och vik över.
  13. Skär bort hörnen så det blir halvmånar. Rektangulära piroger går naturligtvis lika bra.
  14. Tryck till runt kanten med en gaffel.
  15. Pensla hela pirogerna med äggula.
  16. Baka pirogerna i ugnen ca 25 minuter.
  17. Servera med valfria tillbehör. Bjud gärna på en skål med gräddfil eller rysk smetana och surdegsbröd.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept