Lättrökt älgrulle med picklad silverlök och mandelpotatiscrème

Från Nyhetsmorgon

Marinerad och rökt älgrulle som serveras med picklad lök, mandelpotatis, lingon och brysselkål.

Majrovan är en rotfrukt rik på C-vitamin. Oftast är skalen tunna och fina, tvätta då och skrubba gärna majrovan med en rotfruktsborste.

18 september 2015
Visa mer

Du behöver

  • 1 älgrulle, varierar mycket I storlek
  • rökspån

Marinad

  • 6 dl vatten
  • 0,5 dl salt
  • 1 tsk svartpeppar, krossad
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 lagerblad, krossad
  • 4 klyftor vitlök, krossade
  • 10 enbär, krossade

Picklad silverlök

  • 1 silverlök
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vatten
  • 3 lagerblad
  • 1 tsk senapsfrön

Mandelpotatiscrème

  • 400 g mandelpotatis
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk olivolja
  • tryffelolja, efter smak
  • salt

Majrova

  • majrova
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1 bit färsk pepparrot
  • 1 msk senapsfrön

Servering

  • rårörda lingon
  • brysselkål

Gör så här

  1. Älgrulle
    Putsa ev älgrullen och lägg på galler.
  2. Sätt ugnen på 70 grader och tillaga älgen till en innertemperatur av 58 grader. Ställ in ett kärl med rök under tillagningen, röken behöver fyllas på under tiden.
  3. Koka upp vatten med kryddorna och salt till marinaden och låt svalna helt.
  4. När innertemperatur är 58 grader lägg ned rullen i marinaden och låt ligga över natten innan den serveras. Den serveras med fördel kall dvs rumstempererad, skuren i tunna skivor.
  5. Picklad silverlök
    Dela silverlöken i mitten och gnid snittytan med lite olja.
  6. Lägg löken med snittytan nedåt i en gjutjärnsstekpanna och stek utan fett (förutom det som är på löken) låt steka tills den blir bränd och mjuk.
  7. Koka upp lagen och lägg ned löken i den varma lagen.
  8. Mandelpotatiscrème
    Koka potatisen upp i saltat vatten, sänk värmen och koka sakta till potatisen är mjuk (spar lite av kokvattnet). Häll av och låt ånga lätt, skala potatisen medan den fortfarande är riktigt varm.
  9. Passera eller använd en potatispress och rör ned raps- och olivolja. Smaka av med tryffelolja och ev lite mer salt. Det kan behöva späda lite mer, använd då lite av kokspadet.
  10. Majrova
    Hyvla majrovan tunt och lägg i pickleslagen.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept