Köttbullar, Pelle Johanssons recept

35 min
4
Köttbullar, Pelle Johanssons recept
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Från Lättlagat

Hela världen gillar goda köttbullar och i Sverige vill vi ha köttbullarna som här, med kryddpeppar och nejlikor.

Épice riche är Tore Wretmans variant på den klassiska kryddblandningen fyra kryddor och innehåller muskot, vitpeppar, kryddpeppar, kryddnejlika

15 november 2010
Visa mer
35 min
4

Du behöver

Köttbullar

  • 300 g nötfärs
  • 200 g fläsk- eller kalvfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,5 dl grädde
  • 1 st ägg
  • 1 msk senap
  • 2 tsk épiche riche eller fyra kryddor
  • 0,5 tsk lökpulver
  • salt
  • peppar
  • en nypa socker
  • lingonsylt till servering

Potatispuré:

  • 400 g potatis
  • 1 dl mjölk
  • smör (går att utesluta)
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Köttbullar
    Blötlägg ströbrödet i mjölken och grädden. Blanda övriga ingredienser till färsen i en annan bunke.
  2. Blanda ner det svällda ströbrödet i köttfärsen efter 10 minuter.
  3. Rulla till små köttbullar och stek i olja och smör.
  4. Potatspuré
    Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Pressa den med en purépress.
  5. Värm mjölken och vispa ner den tillsammans med potatisen. Tillsätt eventuellt smör. Salta och peppra.
  6. Servera köttbullarna med potatispurén och lingonsylt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept