Kesellakaka med russin

Kesellakaka med russin
Foto: Ulrika Pousette

Du behöver

Mördeg

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,75 dl strösocker
  • 75 g smör
  • 1 st ägg

Fyllning

  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 2 st ägg, stora
  • 2 burkar kesella (à 250 g)
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 dl russin
  • 1 st citron, finrivet skal
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl mandelspån

Servars med

  • Hallon eller andra bär

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Mördeg
    Blanda vetemjöl, bakpulver och socker i matberedare.
  3. Tillsätt smöret i bitar och sedan ägget.
  4. Kör ihop till en deg.
  5. Kavla ut degen på mjölat bord och klä en smord och mjölad form med degen.
  6. Tryck fast degen vid kanten och ställ formen i kylen.
  7. Fyllning
    Rör smör och socker med elvisp.
  8. Vispa ner äggen ett i taget, kesella, grädde, russin, citronskal och vaniljsocker.
  9. Häll massan i den degklädda formen.
  10. Strö på mandelspån och grädda ca 40 minuter på nedersta falsen i ugnen.
  11. Servera gärna med hallon eller andra bär.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept