Låt lammet tysta dig

2 h
4
Låt lammet tysta dig
Foto: TV4

Jessicas variant av kroatisk lammgryta .En mustig och god gryta med smak av rosmarin. Passar utmärkt på mörka höst- eller vinterkvällar. Smakerna tar oss till den kroatiska övärlden, ljumma kvällar i gott sällskap. Smakar gott tillsammans med kokt potatis.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

12 oktober 2015
Visa mer
2 h
4

Du behöver

Lammgryta

  • 600 g lammstek
  • 2 medelstora gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 paprikor av valfri färg
  • 300 g torkade och urkärnade plommon
  • 3-4 msk tomatpuré
  • 4 dl rött vin (gärna fylligt med låg syra)
  • 1 dl vatten
  • 1 msk oxfond
  • salt
  • grovmalen svartpeppar
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • smör och olivolja, till stekning
  • ev 1 msk ljus maizena

Potatis

  • ca 1 kg potatis av fast sort
  • 1-2 tsk salt

Sallad

  • blandsallad
  • gurka
  • körsbärstomater
  • persilja, att garnera med

Gör så här

  1. Lammgryta
    Skär köttet i tärningar, 2x2 cm stora. Bryn köttet i olja och smör i en stekpanna, salta och peppra köttet i pannan. När köttet är stekt låter du det vila i en skål vid sidan om spisen.
  2. Hacka löken och skiva vitlöken och fräs den med olivolja i en gryta. Löken ska bara bli mjuk ej få färg.
  3. Kärna ur och skölj paprikan. Skär den i grova bitar och tillsätt den i grytan tillsammans med löken. Tillsätt 300 g torkade plommonen, de ska vara hela. Låt alltsammans fräsa ihop i grytan en stund innan du tillsätter 4 msk tomatpuré, 4 dl rött vin, 1 dl vatten samt 1 msk oxfond. Koka på svag värme i ca 10 minuter innan du tillsätter köttet.
  4. Tillsätt kvistarna av rosmarin och låt grytan puttra på låg värme i ca 1,5 timme.
  5. Smaka av med salt och grovmalen svartpeppar. Om man vill ha såsen i grytan tjockare kan man reda av med ca 1 msk ljus maizena.
  6. Potatis
    Koka upp vatten med saltet och lägg i potatisarna. Låt koka upp och sjud sedan på medelsvag värme i ca 20 min. Koktid kan variera beroende på sort och storlek. Pröva med en sticka om potatisen är genomkokt och mjuk.
  7. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av på varm platta i någon minut så får du en torr och aptitlig potatis. Servera genast.
  8. Servering
    Servera rätten tillsammans med en sallad bestående av blandsallat, gurka, och klyftade körsbärstomater. Garnera med ett par kvistar persilja.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept