Hereford tournedos med potatisbollar

Hereford tournedos med potatisbollar
Foto: TV4

Hereford tournedos med potatisbollar

Av: Lasse - Falkenberg

Från: Nyhetsmorgon

28 ingredienser

1h

Hereford tournedos toppad med bacon, lök, paprika, äpple och prästost, serverat med gratinerade mandelpotatisbullar med purjolök och cheddarost och portvin sås. Flott maträtt som går bra att förbereda.

När du köper din oxfilé, be att få den jämna mittdelen på filén.

Dryck till maten
Viña Albali Gran Reserva, art.nr. 2788, 79 kr.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Tournedos

  • 4 skivor oxfilé, minst 130 gr per st
  • 1 krm salt
  • 1-2 krm svartpeppar
  • 50 g bacon, hackat
  • 0,5 röd paprika, hackad
  • 0,5 rödlök, hackad
  • 0,25 äpple, hackat
  • 0,5 msk färsk timjan (alt 0.5 tsk torkad)
  • 1-1,5 dl prästost, riven
  • 2 tomater (stora)
  • örtkrydda
  • färsk bladpersilja

Sås

  • 0,5 rödlök, hackad
  • 1-1,5 dl portvin
  • 1 dl vatten
  • 1,5 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 0,5 msk majsstärkelse
  • 50 g smör, rumsvarmt

Potatisbollar

  • 800 g gul mandelpotatis
  • 2 dl purjolök, hackad
  • 50 g smör, smält
  • 1,5 dl cheddarost, riven
  • 1 äggula
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 krm salt
  • färsk bladpersilja

Gör så här

Tournedos

  1. Salta och peppra köttet.
  2. Bryn det i smör i en riktigt varm panna tills det får färg.
  3. Lägg köttet på ett ungsäkert fat .
  4. Fräs den hackade löken någon minut, tillsätt hackat bacon, paprikan och äpplet.
  5. Rör om och låt det fräsa ihop någon minut.
  6. Krydda med timjan och balsamvinäger.
  7. Ställ det åt sidan och låt det svalna.
  8. Värm ugnen till 225 grader.
  9. Fördela röran på köttbitarna toppa med osten.
  10. Sätt i en stektermometer i mitten på den tjockaste biten.
  11. Stek i ugn tills temperaturen stigit till 58 grader då är köttet rosa (medium).
  12. Stek tomaterna i skivor, 2 skivor per portion.
  13. Krydda med salt, svartpeppar och örtkrydda.
  14. Garnera med bladpersilja.

Sås

  1. Koka hackad lök, vatten, portvin, gelé, fond och vitpeppar i en kastrull med lock, ca 10 minuter.
  2. Vispa ner majsstärkelsen utrörd i lite vatten.
  3. Låt det sjuda i ca 3 minuter.

Vid servering

  1. Värm på såsen och klicka i smöret.

Potatisbollar

  1. Skala och koka potatisen.
  2. Fräs purjolöken i smör, ej för hårt.
  3. Mosa potatisen med 50 gr smält smör i en bunke.
  4. Blanda i purjolöken, äggulan och osten.
  5. Rör om och smaksätt med salt och vitpeppar.
  6. Forma bollar av moset, 2 per portion.
  7. Lägg dem i ugnssäker form.
  8. In i ugnen på 225 grader i ca 5 minuter, tills de får lite färg.
  9. Garnera med bladpersilja.