Tre olika sorters ost, alla med olika egenskaper, ger karaktär åt den här rätten. En mixer är till god hjälp när du ska göra såsen. Du som inte har en mixer hackar grönsakerna ytterst fint.
Kantarellsås: Hacka den ena löken och fräs den och kantarellerna i smör. Krydda med salt och peppar. Ta undan några kantareller till dekoration. Häll på de passerade tomaterna och låt stå och småputtra i 10 minuter. Riv parmesanost, västerbottenost och ädelost. Blanda ihop alla ostsorter. Sätt ugnen på 200°.
Tomatsås: Skala och ansa lök, selleri och morot. Skiva moroten, strimla sellerin och finhacka löken. Dela chilifrukten i halvor på längden, kärna ur och strimla chilin fint. Fräs den ena löken, morot, selleri och chili i olivoljan. Häll på de krossade tomaterna. Pressa ner vitlöken. Lägg i timjan och oregano. Låt småputtra ca 20 minuter. Krydda såsen med salt, vinäger, en gnutta socker och peppar. Låt koka ytterligare 10 minuter. Mixa såsen slät.
Lägg tomatsås i bottnen på en smord ugnssäker form. Varva lasagneplattor, tomatsås och kantarellsås med ostblandningen. Avsluta med tomatsås. Strö över rikligt med ost. Grädda i 200° ugn ca 35 minuter. Lägg på de sparade kantarellerna. Låt stå och ”stabba till sig” i 10–15 minuter. Klipp färsk basilika över.