Lasagne med aubergine, crème fraîche, basilika och rött vin

Lasagne med aubergine, crème fraîche, basilika och rött vin
Foto: Siri Barje
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Lasagne med aubergine, crème fraîche, basilika och rött vin

16 ingredienser

50 m

Riktigt matig vegetarisk lasagne med färska pastaplattor, rejält med grönsaker och med smak från färska örter och en liten skvätt rött vin. 

Den här lasagnen är bäst. Fast den är enkel att göra så smakar den otroligt gott. Jag kan inte riktigt påstå att den här lasagnen smakar köttigt eftersom det inte finns något kött i, men nästintill. Auberginen och det röda vinet ger den en väldigt fin och djup smak. Det går absolut att använda torkade lasagneplattor, låt bara lasagnen stå 15 minuter längre i ugnen. Glöm inte att alltid servera en stor grönsallad till med dijondressing!/Siri

Tips! För glutenfri: Byt ut plattorna mot glutenfria eller mot zucchini.

För laktosfri: Byt ut mjölkprodukter mot laktosfria

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • 5 klyftor vitlök
  • 1 morot
  • 1 bit rotselleri, liten
  • 2 aubergine, mellanstora
  • ca 200 g färska lasagneplattor
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 2-3 dl rött vin
  • 500 g krossade tomater
  • salt
  • peppar
  • 1 kruka basilika
  • 3 dl crème fraîche
  • 2 msk mjölk (eller vatten)
  • 200 g ost, riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Hacka löken och vitlöken. Skala moroten och rotsellerin och riv dem på den grova sidan av rivjärnet. Skiva auberginen i skivor och hacka den smått.
  3. Ta en stor kastrull, sätt på medelhög värme och tillsätt olivoljan.
  4. Stek lök, vitlök, morot och rotselleri tills löken blir glansig. Tillsätt sedan tomatpuré och auberginen. Rör runt, höj värmen och tillsätt vinet. Låt vinet koka kraftigt i 2 minuter.
  5. Tillsätt sedan de krossade tomaterna och låt det koka ordentligt. Salta och peppra.
  6. Ta bort de över bladen av basilikan och hacka stjälkarna smått. Tillsätt till tomatsåsen.
  7. Häll crème fraîchen i en skål och tillsätt mjölk eller vatten samt salt och peppar. Rör tills du får en rinnig konsistens.
  8. Koka tomatsåsen tills den inte känns vattnig men inte heller helt torr.
  9. Ta nu en fyrkantig form med högre kanter.
  10. Lägg ett lager tomatsås i botten, lägg plattorna ovan på såsen, smeta på crème fraîchesåsen på plattorna, täck med lite riven ost samt några basilikablad. Salta och peppra mellan lagren om du vill! Upprepa lagren två gånger till. Avluta med ett lager crème fraîche samt riven ost. Strö över de sista basilikabladen.
  11. Grädda i ugnen i 25-30 minuter och låt den vila i ungefär 5 minuter.