Rådjurssadel

Rådjurssadel
Foto: TV4

Rådjurssadel

Av: Lars Viktorsson

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

Rådjurssadeln serveras här med en krämig potatisgratäng och en viltsås med smak av enbär.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck: Rött vin, Allesverloren, Sydafrika.

Ingredienser

portioner

Rådjurssadel

  • 900 g rådjurssadel
  • 1 msk salt
  • 1 msk peppar
  • 10 g smör (eller margarin)

Potatisgratäng

  • 1 kg potatis
  • 3 gula lökar
  • 3-5 klyftor vitlök
  • 3 dl grädde
  • salt (efter smak)

Viltsås

  • 3 gula lökar
  • 2 morötter
  • 50 g smör (eller margarin)
  • 1 dl vatten
  • 1 köttbuljong, tärning
  • 1 msk soja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk gelé, helst rönnbär (eller rödvinbärsgelé)
  • 8-12 enbär
  • 1 dl grädde
  • 1 dl rött vin

Gör så här

Rådjurssadel

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Lossa filéerna från ryggbenet. Lägg tillbaka filéerna, linda snöre runt.
  3. Stek sadeln hastigt på hög värme i en stekpanna så att den får en fin färg. Salta och peppra.
  4. Sätt in sadeln i ugnen med en form under som samlar upp den saft som rinner ur köttet.
  5. Låt vara i ugnen i 40 min. Kontrollera med en stektermometer efter 30 min.

Potatisgratäng

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Skala och skiva potatisen.
  4. Skala och skiva löken.
  5. Lägg skivad potatis i ett första varv så att den täcker en smörjd ugnsform.
  6. Strö över ett lager med lök, salta måttligt.
  7. Pressa en vitlök över, försök fördela så gått det går.
  8. Fortsätt med ytterligare varv med skivad potatis lök och vitlök enligt ovan. Beroende på hur djup formen är. Avsluta med ett lager av skivad potatis.
  9. Häll på grädden.
  10. Täck formen med ugnsfolie. In i ugnen, låt stå i 30 minuter ta bort folien och sedan låt stå i 20 minuter till.

Viltsås

  1. Finhacka löken. Tärna morrötterna. Krossa enbären.
  2. Lägg smöret i en kastrull, häll i löken och morrötterna, låt koka/sjuda i 5 min. Rör om då och då.
  3. Tag av kastrullen. Sila av morrötterna och löken, häll tillbaka såsen i kastrullen.
  4. Tillsätt vattnet, köttbuljongen, sojan, senapen, tomatpurén, gelén och enbären, låt koka på svag värme i 5-10 minuter. Vill man ha såsen lite tjockare, tillsätt maizena till önskad konsistens.
  5. Tillsätt vinet och grädden och låt koka på svag värme i ytterligare 5 minuter.