"Första vårdagen"

"Första vårdagen"
Foto: TV4

"Första vårdagen"

Av: Lars - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

30 min + 1 h

Crunchig vit chokladmousse med mandarinkompott och stjärnanis

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Mandarinkompott

  • 8 mandariner
  • 0,5 vaniljstång
  • 1,5 dl mandarinjuice
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 limefrukt, färskpressad saft
  • 2 stjärnanis

Digestivecrumble

  • 100 g digestivekex
  • 50 g smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 krm bakpulver
  • 0,5 dl strösocker

Vit chokladmousse

  • 110 g vit bakchoklad
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker

Gör så här

Mandarinkompott

  1. Skala och filea mandarinerna och lägg i en bunke. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg dem tillsammans med stången i en kastrull där du tillsätter mandarinjuice, socker, limejuice samt stjärnanis. Koka upp. Sila vätskan över mandarinfiléerna.

Digestivecrumble

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Krossa digestivekexen till smulor och blanda med resten av ingredienserna i en bunke. Nyp ihop till en smuldeg och strö ut på en plåt. Grädda i 10 min.

Vit chokladmousse

  1. Hacka och smält chokladen i ett vattenbad. Vispa grädden. Lägg äggulorna i en bunke. Koka upp vatten och socker och rör om tills sockret lösts upp. Häll sockerlagen ner i bunken och vispa samtidigt med elvisp i hög hastighet. Fortsätt tills det blivit ett fast skum. Vänd ner chokladen och därefter grädden. Blanda väl.
  2. Varva digestivecrumble och mousse i serveringsglas och låt stå i kylen i cirka 1 timme. Toppa med mandarinkompott och garnera med stjärnanis.