Lappländsk hamburgare med lingondressing, toppad med suovas

POPULÄRT
Lappländsk hamburgare med lingondressing, toppad med suovas
Foto: TV4

Lappländsk hamburgare med lingondressing, toppad med suovas

Av: Adam - Gällivare

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

45m

Saftig hamburgare, på färs av högrev, toppad med souvas. Serveras med sötpotatispommes 

Dryck:

Öl (gärna IPA) eller rött vin (gärna fruktigt och smakrikt)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Sötpotatispommes

  • 800 g sötpotatis, skalad och skivad
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk havssalt

Lingondressing

  • 3 dl gräddfil
  • 1,5 dl rårörda lingon
  • salt
  • svartpeppar
  • cayennepeppar

Hamburgare

  • 500 g högrevsfärs
  • 1-2 ägg
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1-2 msk viltfond
  • 1 tsk svartpeppar, grovmalen
  • 1 krm paprikapulver
  • 1 msk smör, till stekning

Tillbehör

  • 100 g renkött, rökt (souvas)
  • 4 brioche hamburgerbröd
  • 1 kruksallat
  • 1 rödlök, skivad
  • västerbottensost, skivor (efter tycke och smak)

Gör så här

Sötpotatispommes

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skiva sötpotatisen, lägg den sedan i en bunke och täck med iskallt vatten. Låt stå i ca 15 minuter.
  3. Häll därefter av vattnet och blanda sötpotatisen med 2 msk olivolja.
  4. Ta fram en plåt/ugnsform och lägg ett bakplåtspapper i botten. Strö ut sötpotatisen på bakplåtspappret och stoppa in plåten/formen i ugnen. Efter ca 30 minuter är sötpotatispommesen klara (låt vara längre om de ej har fått nog med färg).
  5. Ta sedan ut plåten/formen ur ugnen och strö över havssaltet.

Lingondressing

  1. Blanda gräddfil och rårörda lingon i en skål tills du får en jämn och slät yta.
  2. Tillsätt salt, grovmalen svartpeppar och cayennepeppar efter smak, rör om ordentligt.
  3. Smaka av och tillsätt eventuellt mer rårörda lingon/kryddor efter tycke. Ställ in i kylen och låt stå fram till servering.

Hamburgare

  1. Blanda högrevsfärsen och övriga ingredienser i en bunke.
  2. Forma sedan hamburgarna med hjälp av en hamburgerpress eller med händerna.
  3. Hetta upp en stekpanna och tillsätt smör, låt smälta.
  4. Stek sedan hamburgarna på hög värme i ca 2-4 minuter på varje sida, beroende på hur tjock burgaren är och vilken färg du vill ha.

Tillbehör

  1. Skölj salladsbladen och skiva rödlöken.
  2. Stek det rökta renköttet (souvasen) på hög värme i torr panna.
  3. Värm/rosta sedan bröden en kort stund i ugnen/brödrosten.

Servering

  1. Lägg kruksallat och skivad rödlök på bottendelen av hamburgerbrödet, placera hamburgaren ovanpå, toppa med skivor av västerbottenost, rökt renkött (souvas) och lingondressing.
  2. Servera tillsammans med sötpotatispommes i en skål på sidan om.