Lantleverpaté

Lantleverpaté
Foto: TV4

En paté att imponera med. Den kräver lite arbete men det är den väl värd. Små ättiksgurkor, och cumberlandsås är gott till.

26 januari 2009
Visa mer

Du behöver

  • Deg:
  • 150 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • ca 0,75 dl kallt vatten
  • Fyllning:
  • ca 650 g svinlever
  • 250 g späck
  • 650 g mager fläskfärs
  • 1 liten fläskfilé
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • 0,5 dl konjak
  • 3 msk grädde
  • 1 ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • salt och svartpeppar
  • lite pressad citron
  • 0,5 tsk 4-kryddor
  • Ugn: 200 och 125°

Gör så här

  1. Mixa smör och mjöl till en smuldeg. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Lägg den kallt 1 timme.
  2. Använd matberedaren och mixa fin färs av lever, fläskfärs och späck var för sig och sen tillsammans.
  3. Skär fläskfilén i små tärningar.
  4. Arbeta in övriga ingredienser i färsen.
  5. Kavla ut degen och klä en avlång brödform så att degen hänger lite över kanten. Använd resten av degen till ett lock.
  6. Slå färsen i formen och varva med tärningar av filén. Vik degkanterna över färsen och lägg på deglocket. Stick några hål och lägg på eventuella dekorationer av restdeg.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen tills locket börjar få färg. Sänk då värmen till 125-130° och fortsätt grädda patén klar cirka 1 1/2 - 1 3/4 timme totalt. Lägg aluminiumfolie över om locket blir för mörkt. Låt patén kallna helt innan den skärs upp.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept