Lantgiffel

Lantgiffel
Foto: TV4

Ett rustikt bröd som passar bra till mustiga soppor och grytor. Vill du göra portionsbröd, kavla ut en stor kaka, skär ut trianglar och forma små gifflar. De gräddas i ungefär halva tiden.

26 januari 2009
Visa mer
1

Du behöver

  • 4 dl vatten, ca 37°
  • 50 g jäst
  • 1 msk rapsolja
  • 2 tsk salt
  • ev 1 tsk brödkrydda
  • 1 dl sesamfrön
  • 1 dl grahamsmjöl
  • ca 8 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Rör ut jästen med vattnet, arbeta in övriga ingredienser och till sist så mycket vetemjöl att det blir en smidig deg som inte kladdar. Knåda noga, täck och jäs degen 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 250°. Arbeta degen på bakbordet. Kavla ut en stor triangel, rulla ihop den från den breda sidan. Böj den som en giffel och lägg den på en plåt med bakpapper. Jäs 30 minuter övertäckt.
  3. Grädda mitt i ugnen först i 10 minuter. Sänk värmen till 175°. Grädda vidare i ca 25-30 minuter. Låt svalna på galler.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept