Lantbröd med rågkross, aprikos och morot

Lantbröd med rågkross, aprikos och morot
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Lantbröd med rågkross, aprikos och morot

8 ingredienser

Ett saftigt bröd som blir både gott och vackert av rågkross, aprikoser och morötter. Ät det nybakat med bara smör till mellanmål eller till en god soppa.

Ingredienser

portioner
  • 3 dl rågkross
  • 50 g jäst
  • 1 msk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 3 dl morot, grovrivna
  • 12 torkade aprikoser, finhackade
  • 1 l vatten, ljummet
  • ca 2 l vetemjöl special

Gör så här

  1. Koka upp rågkrosset i vatten och låt det svalna. Vill du påskynda avsvalningen kan du skölja det i lite kallt vatten. Häll av vattnet genom en sil.
  2. Blanda jäst, salt, olja, morötter, rågkross och vatten. Blanda i det mesta av vetemjölet och knåda degen, helst i maskin, så att den släpper bunkens kanter. Tillsätt aprikoserna och knåda lite till. Känn efter att degen inte blir för hård. Jäs degen ca 1 timme i bunken.
  3. Ta upp degen på bakbordet och forma 4 halvrunda bröd genom att fösa ihop degen. Lägg brödet på plåtar med bakplåtspapper och snitta dem med en vass kniv. Sätt ugnen på 250°. Jäs brödet till dubbel storlek. Grädda i 10 minuter. Sänk temperaturen till 175° och grädda i ytterligare 25 minuter. Låt svalna på galler.