Långpannelimpor

Långpannelimpor
Foto: TV4

Ett saftigt och kompakt bröd som ger en stor sats. Kan med fördel frysas. Förr använde man gärna ister som matfett, prova gärna eller använd smör.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 100 g smör eller ister
  • 3 dl mjölk
  • 7 dl porter
  • 100 g jäst
  • 1 dl sirap
  • 1 msk salt
  • 2 tsk malen fänkål
  • 2 tsk malda pomeransskal
  • 24 dl rågsikt
  • ca 5 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Smält fettet, slå i mjölk och porter och låt allt bli ljummet, ca 37°. Rör ut jästen med lite av degspadet, slå i resten och arbeta in alla ingredienser. Till sist så mycket vetemjöl att du får en smidig deg. Knåda noga, täck och jäs 40 minuter.
  2. Knåda degen väl. Dela den i fyra delar och forma limpor. Lägg dem på tvären i len ångpanna med bakpapper och dra upp pappret något mellan bröden. Jäs under duk, ca 40 minuter.
  3. Värm ugnen till 175°. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt bröden svalna på galler inslagna i handdukar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept