Långpannelimpor

Långpannelimpor
Foto: TV4

Ett saftigt och kompakt bröd som ger en stor sats. Kan med fördel frysas. Förr använde man gärna ister som matfett, prova gärna eller använd smör.

26 januari 2009
4

Du behöver

  • 100 g smör eller ister
  • 3 dl mjölk
  • 7 dl porter
  • 100 g jäst
  • 1 dl sirap
  • 1 msk salt
  • 2 tsk malen fänkål
  • 2 tsk malda pomeransskal
  • 24 dl rågsikt
  • ca 5 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Smält fettet, slå i mjölk och porter och låt allt bli ljummet, ca 37°. Rör ut jästen med lite av degspadet, slå i resten och arbeta in alla ingredienser. Till sist så mycket vetemjöl att du får en smidig deg. Knåda noga, täck och jäs 40 minuter.
  2. Knåda degen väl. Dela den i fyra delar och forma limpor. Lägg dem på tvären i len ångpanna med bakpapper och dra upp pappret något mellan bröden. Jäs under duk, ca 40 minuter.
  3. Värm ugnen till 175°. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt bröden svalna på galler inslagna i handdukar.
Visa mer
Kommentera receptet
Paskkampanj

Fler goda recept