Langos med tomatröra och tzatziki

Langos med tomatröra och tzatziki
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Langos med tomatröra och tzatziki

16 ingredienser

Heta, nyfriterade langos är en delikatess från Ungern. De introducerades i Sverige i samband med festivaler. Klassiska tillbehör är gräddfil och vitlöksmör.

Ingredienser

portioner
  • 4 dl vatten, 37°
  • 2 potatisar, kokta kalla, rivna
  • 12 g jäst [0,25 förp]
  • 1 msk salt
  • 8 dl vetemjöl + ev 1 dl
  • olja, att fritera i

Tomatröra:

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 förp krossade tomater
  • 1 tsk tomatpuré
  • salt
  • peppar
  • olivolja
  • 2 dl matyoghurt
  • 0,5 färsk grön gurka
  • 1 klyfta vitlök

Gör så här

  1. Lös jästen i lite av vattnet. Häll på resten av vattnet och blanda ner riven potatis, mjöl och salt. Arbeta ihop till en deg. Jäs degen i 1 timme.
  2. Arbeta degen på mjölat bakbord. Eventuellt behövs ytterligare 1 dl mjöl. Kavla ut degen till en rektangel, 30x50 cm. Skär den i 15 rutor. Jäs rutorna i 20 minuter.
  3. Hetta upp frityrolja till 180°. Fritera bröden gyllengula på var sida.
  4. Hacka och frös lök och vitlök i olivolja. Tillsätt tomatkross och puré. Låt koka ihop i 10 minuter. Krydda med salt och peppar.
  5. Riv gurkan, låt rinna av och blanda med pressad vitlök, salt, peppar och yoghurt.
  6. Servera langosen varma med varm tomatsås och kall yoghurt.