Heta, nyfriterade langos är en delikatess från Ungern. De introducerades i Sverige i samband med festivaler. Klassiska tillbehör är gräddfil och vitlöksmör.
Lös jästen i lite av vattnet. Häll på resten av vattnet och blanda ner riven potatis, mjöl och salt. Arbeta ihop till en deg. Jäs degen i 1 timme.
Arbeta degen på mjölat bakbord. Eventuellt behövs ytterligare 1 dl mjöl. Kavla ut degen till en rektangel, 30x50 cm. Skär den i 15 rutor. Jäs rutorna i 20 minuter.
Hetta upp frityrolja till 180°. Fritera bröden gyllengula på var sida.
Hacka och frös lök och vitlök i olivolja. Tillsätt tomatkross och puré. Låt koka ihop i 10 minuter. Krydda med salt och peppar.
Riv gurkan, låt rinna av och blanda med pressad vitlök, salt, peppar och yoghurt.
Servera langosen varma med varm tomatsås och kall yoghurt.