Langos med tomatröra och tzatziki

Langos med tomatröra och tzatziki
Foto: TV4

Heta, nyfriterade langos är en delikatess från Ungern. De introducerades i Sverige i samband med festivaler. Klassiska tillbehör är gräddfil och vitlöksmör.

10 juni 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 dl vatten, 37°
  • 2 kokta kalla rivna potatisar
  • 12 g jäst (1/4 paket)
  • 1 msk salt
  • 8 dl vetemjöl + ev 1 dl
  • olja att fritera i

Tomatröra:

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 tsk tomatpuré
  • salt, peppar, olivolja
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 0,5 färsk grön gurka
  • 1 vitlöksklyfta

Gör så här

  1. Lös jästen i lite av vattnet. Häll på resten av vattnet och blanda ner riven potatis, mjöl och salt. Arbeta ihop till en deg. Jäs degen i 1 timme.
  2. Arbeta degen på mjölat bakbord. Eventuellt behövs ytterligare 1 dl mjöl. Kavla ut degen till en rektangel, 30x50 cm. Skär den i 15 rutor. Jäs rutorna i 20 minuter.
  3. Hetta upp frityrolja till 180°. Fritera bröden gyllengula på var sida.
  4. Hacka och frös lök och vitlök i olivolja. Tillsätt tomatkross och puré. Låt koka ihop i 10 minuter. Krydda med salt och peppar.
  5. Riv gurkan, låt rinna av och blanda med pressad vitlök, salt, peppar och yoghurt.
  6. Servera langosen varma med varm tomatsås och kall yoghurt.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept