Långkokt grissida

Långkokt grissida
Foto: Fredrik Persson
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Långkokt grissida

17 ingredienser

1 + 8 h

Långbakad grissida serveras med morotspuré och ugnsrostade palsternackor och morötter.

Det här goda receptet kommer från Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar. Klicka här för att ta del av fler köttrecept, läsa Filips blogg samt lära känna bönder runt om i Sverige.

Ingredienser

portioner

Kött

  • 1 kg hel grissida
  • 2 dl vitt vin
  • 2 lagerblad
  • 2 gula lökar
  • 500 ml vatten
  • olja

Rotfrukter

  • 8 morötter
  • 8 palsternackor
  • olja
  • salt

Morotspuré

  • 4 morötter, skalade
  • 1 msk smör
  • salt

Tillbehör

  • gurka
  • röllika
  • inlagd lök
  • körvel

Gör så här

Dag 1

  1. Dela grissidan så att du får ut 6 lika stora kvadratiska bitar. I en ugnssäker form med hög kant eller i en gryta, lägg: 2 delade lökar, grissidan, vinet, lagerbladen och vatten så att det täcker grissidan helt, ha i en rejäl nypa salt. Täck helt med lock eller aluminiumfolie och ställ in i ugn på 85 grader under natten eller i ca 8-12 h.

Dag 2

  1. Ta ut grissidan från vätskan och ta bort skinnet. Sila av lök och andra rester, spara vätskan. Häll vätskan i en kastrull och reducera ner tills det finns ca 2 dl kvar av fonden.
  2. Sätt ugnen på 180 grader och baka morötter och palsternacka som blivit oljade och saltade i ca 25 min.

Purén

  1. Koka morötterna mjuka, mixa med stavmixer eller blender till en slät puré, ha i smör och smaka av med salt.

Innan servering

  1. Heta upp en stekpanna, i med olja och stek grissidan tills den får fin färg, sänk värmen och slå på den reducerade fonden, i med en klick smör och koka tills såsen tjocknat och glazeat köttet. Servera och njut!