Långkokt grissida

1 + 8 h
4
Långkokt grissida
Foto: Fredrik Persson
1 + 8 h
4

Du behöver

Kött

  • 1 kg hel grissida
  • 2 dl vitt vin
  • 2 lagerblad
  • 2 gul lök
  • 500 ml vatten
  • olja

Rotfrukter

  • 8 morötter
  • 8 palsternackor
  • olja
  • salt

Morotspuré

  • 4 morötter, skalade
  • 1 msk smör
  • salt

Tillbehör

  • gurka
  • rölleka
  • inlagd lök
  • körvel

Gör så här

  1. Dag 1
    Dela grissidan så att du får ut 6 lika stora kvadratiska bitar. I en ugnssäker form med hög kant eller i en gryta, lägg: 2 delade lökar, grissidan, vinet, lagerbladen och vatten så att det täcker grissidan helt, ha i en rejäl nypa salt. Täck helt med lock eller aluminiumfolie och ställ in i ugn på 85 grader under natten eller i ca 8-12 h.
  2. Dag 2
    Ta ut grissidan från vätskan och ta bort skinnet. Sila av lök och andra rester, spara vätskan. Häll vätskan i en kastrull och reducera ner tills det finns ca 2 dl kvar av fonden.
  3. Sätt ugnen på 180 grader och baka morötter och palsternacka som blivit oljade och saltade i ca 25 min.
  4. Purén
    Koka morötterna mjuka, mixa med stavmixer eller blender till en slät puré, ha i smör och smaka av med salt.
  5. Innan servering
    Heta upp en stekpanna, i med olja och stek grissidan tills den får fin färg, sänk värmen och slå på den reducerade fonden, i med en klick smör och koka tills såsen tjocknat och glazeat köttet. Servera och njut!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept