Potatisgratäng med karljohan

Potatisgratäng med karljohan
Foto: Stefan Wettainen
Från Långkok

Den här är en finstämd potatisgratäng med härlig svamparom.Tveka inte att prova den om du har turen att få tag på färska karljohansvampar. Men många andra soppar duger bra : brunsopp, smörsopp, grynsopp och olika strävsoppar. Torkad svamp passar också fint. Servera den med stekt korv, biff eller stek. Recept från boken Långkok.

Använd inte fast potatis – vätskan och potatisen ska bli ett och då behövs en mjölig sort. Jag föredrar en ljus och saftig gratäng som gått länge i ugnen. Den kan gå samtidigt med en stek, men går även att laga på 200 grader i 45 minuter upp till en timme. Stick i gratängen och känn efter om den är klar.
/Jens Linder

2 februari 2012
Visa mer
8

Du behöver

  • 20 st medelstora mjöliga potatisar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 4-6 st färska karljohansvampar eller annan sopp
  • 2 msk smör till formen
  • 2-4 tsk salt
  • nymald muskotnöt
  • vitpeppar ur kvarn
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Skala potatisen och skär i riktigt tunna skivor (använd en matberedare om du har). Skala och finhacka vitlöksklyftorna.
  2. Rensa svampen och skär den i tunna skivor.
  3. Smörj en ugnsfast form och varva potatis, vitlök och svamp i den. Krydda med muskot, vitpeppar och salt mellan varje varv.
  4. Häll på grädde och mjölk. Grädda i ugnen i 2 timmar.
  5. Servera på en gång tillsammans med sovel.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept