Lammytterfilé med tomater, krämiga mannagryn, vitlök och örter

Tommy Myllymäki 2016

Lammytterfilé med tomater, krämiga mannagryn, vitlök och örter

13 ingredienser

40 m

Helstekt lammytterfilé med smält örtsmör, tomatkompott och krämiga mannagryn med parmesan. 

Tips! Här hittar du Arvid Rosengrens dryckestips från inslaget i Nyhetsmorgon.

Ingredienser

portioner
  • 600 g lammytterfilé benfri
  • 4 plommontomater, skållade och skalade
  • 6 klyftor vitlök, skivade eller krossade
  • 1 dl bananschalottenlök, finhackad
  • 2 kvistar rosmarin
  • 5 kvistar timjan
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk sherryvinäger
  • 2 dl utspädd kalvfond
  • 1 dl mannagryn
  • 6 dl hönsbuljong
  • 100 g smör + extra till stekning
  • 100 g parmesanost, riven

Gör så här

  1. Krydda lammytterfilén med salt och peppar. Stek i stekpanna i smör tills gyllene runt omkring, stek sedan färdigt i ugn 100 grader till en innertemperatur av 58 grader.
  2. Vid servering, stek vitlök, 1 kvist repad rosmarin och 3 kvistar repad timjan i 50 g smör. Skiva köttet och häll på det varma smöret och örterna över hela rätten.

Tomatkompott

  1. Fräs schalottenlök med i 0,5 dl olivolja med 1 kvist finhackad rosmarin, samt 2 kvistar finhackad timjan. Tillsätt tomater och låt steka 1 minut, tillsätt sherryvinäger och låt koka 1 minut tillsätt kalvfond och koka hastigt ihop till fin smak.

Mannagryn

  1. Koka mannagrynen med hönsbuljong precis som en gröt, när den är tjock och färdig tillsätt 0,5 dl olivolja, 50 g smör och parmesanosten. Smaka av med salt och servera genast.