Lammytterfilé med marinerade betor och potatis- och getoststomp

50 m
4
Lammytterfilé med marinerade betor och potatis- och getoststrudel
Foto: TV4

Ugnsstekt lammytterfilé serveras med marinerade röd- och gulbetor, potatisstomp med getost och rosmarinsky.

Dryckestips: Brunello Di Montalcino, 2007

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

18 augusti 2015
Visa mer
50 m
4

Du behöver

Lammytterfilé med persilja

  • 800 g svensk lammytterfilé
  • 2 msk olja
  • 2 msk smör
  • 100 g bladpersilja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl matolja
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar

Marinerade betor

  • 600 g rödbetor, kokta och skalade
  • 2 msk balsamicovinäger
  • 1 msk flytande honung
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 gulbeta, tvättad och hyvlad
  • 1 citron, saften
  • 1 msk kallpressad rapsolja
  • 1 krm salt

Potatis- och getoststomp

  • 600 g mjölig potatis, skalad
  • 150 g getost, smulad
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 50 g smör
  • 1 kruka gräslök, finhackad
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Rosmarinssky

  • 2 msk olja
  • 1 morot, skalad och hackad
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl rött vin
  • 6 dl god köttbuljong
  • 2 rosmarinkvistar

Gör så här

  1. Lammytterfilé med persilja
    Mixa persilja, vitlök och olja. Salta och peppra köttet, bryn köttet i oljan och smöret, pensla på persilje- och vitlöksoljan. Kör i ugnen på 80 grader tills kärntemperaturen är 56 grader. Ta ut och rulla in i aluminiumfolie och låt vila 15 min innan det trancheras innan servering.
  2. Betor
    Lägg rödbetorna i en bunke och häll på honung, vinäger, salt och peppar och värm försiktigt innan servering. Marinera de hyvlade gulbetorna med citron och kallpressad rapsolja.
  3. Potatis- och getoststomp
    Koka potatisen tills den är mjuk, häll av och mosa den med getosten och crème fraichen till ett grovt mos, rör i saltet och gräslöken, forma till ägg och lägg upp på tallrikar.
  4. Rosmarinsky
    Fräs grönsakerna i matolja, häll på vin och fond och låt reducera till hälften ungefär, sila av och smaka av med salt och peppar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept