Lammytterfilé med marinerade betor och potatis- och getoststomp

Lammytterfilé med marinerade betor och potatis- och getoststrudel
Foto: TV4

Lammytterfilé med marinerade betor och potatis- och getoststomp

Av: Mikaela - Lidköping

Från: Halv åtta hos mig

31 ingredienser

50 m

Ugnsstekt lammytterfilé serveras med marinerade röd- och gulbetor, potatisstomp med getost och rosmarinsky.

Dryckestips: Brunello Di Montalcino, 2007

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Lammytterfilé med persilja

  • 800 g svensk lammytterfilé
  • 2 msk olja
  • 2 msk smör
  • 100 g färsk bladpersilja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl matolja
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar

Marinerade betor

  • 600 g rödbeta, kokta och skalade
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk honung, flytande
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 gulbeta, tvättad och hyvlad
  • 1 citron, saften
  • 1 msk kallpressad rapsolja
  • 1 krm salt

Potatis- och getoststomp

  • 600 g mjölig potatis, skalad
  • 150 g getost, smulad
  • 0,5 dl crème fraîche
  • 50 g smör
  • 1 kruka gräslök, finhackad
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Rosmarinssky

  • 2 msk olja
  • 1 morot, skalad och hackad
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl rött vin
  • 6 dl köttbuljong
  • 2 rosmarinkvistar

Gör så här

Lammytterfilé med persilja

  1. Mixa persilja, vitlök och olja. Salta och peppra köttet, bryn köttet i oljan och smöret, pensla på persilje- och vitlöksoljan. Kör i ugnen på 80 grader tills kärntemperaturen är 56 grader. Ta ut och rulla in i aluminiumfolie och låt vila 15 min innan det trancheras innan servering.

Betor

  1. Lägg rödbetorna i en bunke och häll på honung, vinäger, salt och peppar och värm försiktigt innan servering. Marinera de hyvlade gulbetorna med citron och kallpressad rapsolja.

Potatis- och getoststomp

  1. Koka potatisen tills den är mjuk, häll av och mosa den med getosten och crème fraichen till ett grovt mos, rör i saltet och gräslöken, forma till ägg och lägg upp på tallrikar.

Rosmarinsky

  1. Fräs grönsakerna i matolja, häll på vin och fond och låt reducera till hälften ungefär, sila av och smaka av med salt och peppar.