Lammstek Provençale

Lammstek Provençale
Foto: TV4

När du ska tillaga en stek är en köttermometer ett bra hjälpmedel. Termometern ska visa 70° för rosa lammkött och 75° för genomstekt. Bjud steken med grönsaksgratäng, sky och eventuellt kokt eller stekt potatis.

12 maj 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 2 kg lammstek med ben
  • salt och malen vitpeppar
  • 2 tsk rosmarin
  • 4 vitlöksklyftor
  • smör
  • vatten och/ eller vitt vin

Gratäng:

  • 1 normalstor zucchini
  • 1 normalstor aubergine
  • 4 fasta tomater
  • salt, svartpeppar
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 dl smulat vitt bröd
  • 0,5 dl finhackad persilja
  • 1 vitlöksklyfta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala och dela vitlöksklyftorna på längden. Putsa steken, gör hål med vass kniv och stick in vitlöken. Gnid in steken med kryddorna. Sätt in en stektermometer i den köttigaste delen och lägg steken i en långpanna. Klicka på smör, häll i 2 dl vatten och stek den i 1 1/2-2 timmar. Ta steken ur ugnen och låt den vila i folie. Vispa ur långpannan med vatten och/eller vitt vin, sila ner skyn i kastrull.
  2. Höj ugnsvärmen till 200°. Skär zucchini, aubergine och tomat i tunna skivor och lägg dem omlott i oljad gratängform. Krydda med salt och peppar och droppa över olivolja. Grädda i 10 minuter.
  3. Kör bröd, persilja och pressad vitlök i matberedare. Strö allt över grönsakerna och droppa på lite mer olja. Gratinera ca 15 minuter eller tills grönsakerna är mjuka och gratängen fått fin färg. Skiva steken och servera med gratängen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept