Lammstek med vita bönor

Lammstek med vita bönor
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Lammstek med vita bönor

13 ingredienser

En rejäl lammstek är toppen som bjudmat. Till bönorna går det bra att koka torkade vita bönor. Det blir lagom med 1 dl bönor som ger 3 dl kokta. De ska blötläggas i 10 timmar och sedan kokas i 45 minuter.

Ingredienser

portioner
  • 3 kg lammstek med ben
  • 2 msk balsamvinäger
  • 0,75 dl japansk soja
  • 1 tsk svartpeppar, grovmalen
  • 2 tsk torkad rosmarin [2 msk färsk]
  • 2 klyftor vitlök

Vita bönor:

  • 1 burk vita bönor, kokta
  • 1 lagerblad
  • 2 msk olivolja
  • 3 tomater
  • 1 kvist färsk timjan
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Torka noga av steken och lägg den på galler i en långpanna. Skala vitlöksklyftorna. Rör ihop vinäger, soja, svartpeppar och rosmarin. Pressa i vitlöksklyftorna. Pensla steken och sätt in i ugnen. Slå på lite vatten i långpannan.
  2. Stek i 30 minuter eller till en innertemperatur på 65° för rosa kött och 72° för genomstekt. Fortsätt att pensla steken tills blandningen tar slut och slå på vatten om det behövs. Svep in steken i smörpapper och låt den vila i minst 10 minuter innan du skär upp den. Ta vara på skyn som bildas. Mät den och spä med vatten till 5 dl. Koka upp strax före servering.
  3. Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Skär fruktköttet i bitar. Skala och hacka löken och skala vitlöksklyftan. Repa bladen av timjankvisten. Fräs löken i olivolja i en kastrull. Tillsätt tomaterna, lägg i lagerbladet och pressa ner vitlöken. Låt puttra en stund på svag värme. Krydda med timjan, salt och peppar. Slå över de avrunna bönorna och vänd försiktigt ner dem i tomatröran.