Lammstek med vita bönor

Lammstek med vita bönor
Foto: TV4

En rejäl lammstek är toppen som bjudmat. Till bönorna går det bra att koka torkade vita bönor. Det blir lagom med 1 dl bönor som ger 3 dl kokta. De ska blötläggas i 10 timmar och sedan kokas i 45 minuter.

26 januari 2009
Visa mer
10

Du behöver

  • 3 kg lammstek med ben
  • 2 msk balsamvinäger
  • 0,75 dl japansk soja
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • 2 tsk torkad rosmarin ( 2 msk färsk)
  • 2 vitlöksklyftor
  • Vita bönor:
  • 1 burk kokta vita bönor
  • 1 lagerblad
  • 2 msk olivolja
  • 3 mogna tomater
  • 1 kvist färsk timjan
  • salt och malen svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Torka noga av steken och lägg den på galler i en långpanna. Skala vitlöksklyftorna. Rör ihop vinäger, soja, svartpeppar och rosmarin. Pressa i vitlöksklyftorna. Pensla steken och sätt in i ugnen. Slå på lite vatten i långpannan.
  2. Stek i 30 minuter eller till en innertemperatur på 65° för rosa kött och 72° för genomstekt. Fortsätt att pensla steken tills blandningen tar slut och slå på vatten om det behövs. Svep in steken i smörpapper och låt den vila i minst 10 minuter innan du skär upp den. Ta vara på skyn som bildas. Mät den och spä med vatten till 5 dl. Koka upp strax före servering.
  3. Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Skär fruktköttet i bitar. Skala och hacka löken och skala vitlöksklyftan. Repa bladen av timjankvisten. Fräs löken i olivolja i en kastrull. Tillsätt tomaterna, lägg i lagerbladet och pressa ner vitlöken. Låt puttra en stund på svag värme. Krydda med timjan, salt och peppar. Slå över de avrunna bönorna och vänd försiktigt ner dem i tomatröran.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept