Lammstek med gratäng och smörsås

Lammstek med gratäng och smörsås
Foto: TV4

Vi har kryddat vår lammstek med klassiska lammkryddor, vitlök, timjan och persilja. Du kan laga både lamm och gratäng samtidigt i ugnen.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 kg lammstek
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 krm torkad timjan
  • 1 vitlöksklyfta

Gratäng:

  • 1 kg potatis
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • salt och malen vitpeppar

Sås:

  • 1 knippa färsk timjan
  • 8 msk smör
  • 1 knippa bladpersilja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 dl grönsaksbuljong

Gör så här

  1. Lammstek: Sätt ugnen på 175°. Dela vitlöksklyftan. Gnid in lammsteken med vitlök, timjan, salt och peppar. Sätt en stektermometer i köttet och stek i ca 1 timme till en innertemperatur på 70°. Då är köttet rosa i mitten. Ta ut och svep in i aluminiumfolie.
  2. Gratäng: Skala och skiva potatisen. Smörj en ugnssäker form och lägg i potatisskivorna. Krydda mellan lagren med salt och peppar. Häll på grädde och mjölk. Grädda gratängen i 175° i ca 50 minuter.
  3. Sås: Låt smöret bli rumsvarmt. Ta bort stjälkarna på persilja och timjan. Klipp fint. Blanda samman smör och kryddgrönt eller kör i mixer. Blanda ner lite av buljongen om det känns tjockt. Krydda med salt och peppar. Pressa ner vitlöken. Koka upp buljongen och blanda ner smörblandningen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept