Lammstek i gryta med rotfrukter och rosmarin

Lammstek i gryta med rotfrukter och rosmarin
Foto: TV4

Stek i gryta är både ett snabbt och gott sätt att tillaga stekar som inte är så stora. Såsen får man mer eller mindre på köpet. En mixer eller matberedare är till god hjälp när du ska laga den. Klyftpotatis är gott till liksom en krispig blandad sallad.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 800 g lammstek utan ben
  • 1 citron
  • 4 vitlöksklyftor
  • 0,5 msk olivolja
  • salt och malen svartpeppar
  • 1 tsk torkad rosmarin (eller en kvist färsk)
  • 3 dl köttbuljong
  • 1 bit kålrot
  • 1 bit rotselleri
  • 2 morötter

Gör så här

  1. Tvätta och torka citronen. Riv hälften av det gula skalet och pressa ut saften. Skala och skiva vitlöksklyftorna. Skala kålrot, rotselleri och morötter och skär dem i grova tärningar.
  2. Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Bryn steken på hög värme runt om, några minuter på varje sida. Krydda med salt och svartpeppar. Låt vitlöksskivorna fräsa med de sista 20 sekunderna. Flytta över köttet och vitlöken till en gryta med lock. Tillsätt citronskal och -saft, rosmarin, buljong och rotfruktstärningar. Koka upp under lock och sjud sedan i ca 30 minuter. Vänd köttet efter de första 10 minuterna. När köttet är klart ska det ha en innertemperatur på 70-72° för rosa kött och 77° för genomstekt.
  3. Svep in köttet i folie och låt det vila innan det skärs upp. Mixa skyn med vitlöken och grönsakerna i en matberedare. Krydda med salt och peppar. Skär köttet i tunna skivor och servera med såsen.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept