Lammspett med saffransris och grönsaksstrimlor

Lammspett med saffransris och grönsaksstrimlor
Foto: TV4

Till den här rätten har vi lånat inspiration från länderna runt Medelhavet. Där får man ofta kött på spett, gärna tillsammans med saffransdoftande ris och fyllig tomatröra. Roligast är kanske att grilla utomhus, men spetten blir lika fina i grillpanna eller ugn.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 träspett
  • 500 g lammkött av stek eller karré
  • 1 röd paprika
  • 1 gul lök
  • 1 knippa bladpersilja
  • 2 dl ris
  • 1 selleristjälk
  • 1 morot
  • 100 g rotselleri
  • lite olivolja
  • 6 mogna tomater
  • 2 schalottenlökar
  • salt och vitpeppar
  • 1 krm vitvinsvinäger

Gör så här

  1. Saffransris: Koka riset med 4 dl vatten samt saffran och lite salt. Skala morötter och selleri och tärna dem. Skiva stjälksellerin. Fräs grönsakerna snabbt i lite olja. Blanda ner rotfrukterna i saffransriset när det är färdigkokt och torrt.
  2. Tomatröra: Skala och hacka schalottenlöken. Skålla och skala tomaterna. Tärna tomaterna. Lägg i lök och tomater i en kastrull. Krydda med salt, nymalen peppar och vinäger. Låt hacket koka ihop några minuter.
  3. Spett: Lägg träspetten i blöt i 10 minuter. Skär lammköttet i trecentimeterskuber. Skär paprikan och den gula löken i bitar. Varva kött, paprika, lök och persilja på spetten. Stek eller grilla spetten 2–3 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept