Lammrullad med björkblad

1 h + 8 h
4
Lammrullad med björkblad
Foto: Fredrik Persson
1 h + 8 h
4

Du behöver

Lammbringa

  • 1 hel lammbringa utan ben (ca 600 g)
  • 1 citron
  • 200 g späda björkblad (eller spenat)
  • 2 klyftor vitlök
  • bindsnöre
  • timjan
  • salt
  • 1 lök
  • 1 morot
  • 5 dl vitt vin
  • vatten

Rotfrukter

  • 4 svartrötter
  • 1 huvud rotselleri
  • 8 morötter
  • salt

Garnityr

  • dragon

Gör så här

  1. Dag 1
    Sätt ugnen på 85 grader.
  2. Stek vitlök och björkblad på mediumvärme eller tills de mjuknar. Lägg bringan platt med köttsidan upp. Salta rikligt, riv citronskal och strö över. Sprid ut de stekta björkbladen och rulla ihop bringan till en rulle, knyt sedan bringan med snöre så att den håller sin cylinderform.
  3. Bryn rullen i en het stekpanna så att den får färg.
  4. I en kastrull eller gryta som klarar ugn, lägg ner rullen, lök, morot, timjan och vinet. Täck sedan allt med vatten och ha i en rejäl nypa salt. Koka upp på spis och ställ sedan in hela kastrullen i ugn övernatten ca 8-12 h (OBS: köttet måste vara helt täckt med vatten, ha gärna på aluminiumfolie eller lock).
  5. Dag 2
    Ta ut grytan och sätt ugnen på 160 grader.
  6. Lyft ur rullen. Spara vätskan genom att sila av den, gör dig av med morötterna och löken. Reducera sedan vätska på spis tills en fjärdedel kvarstår, ca 15 min. Eller tills såsen smakar bra och har tjocknat något, avsluta med en klick smör.
  7. Skala rotselleri och skär i bitar, skala svartrot och dela på mitten, skölj morötterna. Blanda alla rotfrukter, olja in och salta. Ställ in i ugnen ca 20 min eller tills genomkokta.
  8. Skiva upp lammbringan och servera med de varma rotfrukterna och den underbara såsen. Njut!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept