Lammnjure med Pommes Anna, dijonmajonnäs och kapris- och baconkrisp

Lammnjure med Pommes Anna, dijonmajonnäs och kapris- och baconkrisp
Foto: TV4
Sofie Gudmunsson
Sofie Gudmunsson

Lammnjure med Pommes Anna, dijonmajonnäs och kapris- och baconkrisp

Av: Sofie Gudmundsson

Från: Sveriges mästerkock

23 ingredienser

Flamberade lammnjure som serveras med potatiskaka, majonnäs med dijonsenap och krispigt bacon.

Ingredienser

portioner
  • 400 g lammnjure
  • 1 hel vitlök
  • 8 plommontomater
  • 1 kruka rosmarin
  • 50 g smör
  • 3 msk cognac
  • salt
  • peppar
  • 100 g bacon
  • 2 msk kapris

Pommes Anna

  • 400 g fast potatis
  • 100 g smör
  • färska salviablad
  • salt
  • peppar

Dijonmajonnäs

  • 2 äggulor
  • 2 dl matolja
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk sherryvinäger
  • andra halvan av den bakade vitlöken (se ovan)
  • 1 msk persilja, finhackad
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Halvera tomaterna och den hela vitlöken. Lägg tomater och vitlök i en ugnsform. Ringla lite olja, salta och peppra. Låt det bakas i ugnen ca 30 min.
  2. Stek njurarna i rikligt med smör, lägg även i ena halvan av vitlöken som legat i ugnen samt ett knippe rosmarin. Slå på konjaken i stekpannan och tänd på så att alkoholen bränns av. Ös njurarna med smöret i pannan. Efter ca 5 min lyft ur njurarna ur pannan och lägg åt sidan så att de får vila, minst 15 min. Häll upp det brynta smöret i en separat skål så det brända sjunker till botten.
  3. Hacka ned bacon i små bitar, lyft ur 2 msk kapris ur spadet och torka av med papper så att de spadet försvinner. Stek baconet tills det börjar bli krispigt, häll i kaprisen i stekpannan och stek tills kaprisen blivit krispig. Häll av på papper och låt fettet dras ur. Toppa njurarna med bacon- och kapriskrispet och smöret från stekpanna vid servering.

Pommes Anna

  1. Hyvla potatisen tunt. Varva potatis, salt och smör i en form eller fyra mindre portionsformar. Toppa formen med salviablad och svartpeppar.
  2. Baka i ugnen på 175 grader i ca 35 min, eller tills potatiskakan är mjuk igenom.

Dijonmajonnäs

  1. Vispa ihop äggulor, dijonsenap och sherryvinäger. Droppa i olja under vispning så att en tjock majonnäs bildas. Pressa i den bakade vitlöken i majonnäsen. Smaka av med salt och peppar och blanda i hackad persilja.