Flamberade lammnjure som serveras med potatiskaka, majonnäs med dijonsenap och krispigt bacon.
Ingredienser
400 g lammnjure
1 hel vitlök
8 plommontomater
1 kruka rosmarin
50 g smör
3 msk cognac
salt
peppar
100 g bacon
2 msk kapris
Pommes Anna
400 g fast potatis
100 g smör
färska salviablad
salt
peppar
Dijonmajonnäs
2 äggulor
2 dl matolja
1 msk dijonsenap
1 tsk sherryvinäger
andra halvan av den bakade vitlöken (se ovan)
1 msk persilja, finhackad
salt
peppar
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Halvera tomaterna och den hela vitlöken. Lägg tomater och vitlök i en ugnsform. Ringla lite olja, salta och peppra. Låt det bakas i ugnen ca 30 min.
Stek njurarna i rikligt med smör, lägg även i ena halvan av vitlöken som legat i ugnen samt ett knippe rosmarin. Slå på konjaken i stekpannan och tänd på så att alkoholen bränns av. Ös njurarna med smöret i pannan. Efter ca 5 min lyft ur njurarna ur pannan och lägg åt sidan så att de får vila, minst 15 min. Häll upp det brynta smöret i en separat skål så det brända sjunker till botten.
Hacka ned bacon i små bitar, lyft ur 2 msk kapris ur spadet och torka av med papper så att de spadet försvinner. Stek baconet tills det börjar bli krispigt, häll i kaprisen i stekpannan och stek tills kaprisen blivit krispig. Häll av på papper och låt fettet dras ur. Toppa njurarna med bacon- och kapriskrispet och smöret från stekpanna vid servering.
Pommes Anna
Hyvla potatisen tunt. Varva potatis, salt och smör i en form eller fyra mindre portionsformar. Toppa formen med salviablad och svartpeppar.
Baka i ugnen på 175 grader i ca 35 min, eller tills potatiskakan är mjuk igenom.
Dijonmajonnäs
Vispa ihop äggulor, dijonsenap och sherryvinäger. Droppa i olja under vispning så att en tjock majonnäs bildas. Pressa i den bakade vitlöken i majonnäsen. Smaka av med salt och peppar och blanda i hackad persilja.