Lammlägg med rödvin, vitlök och krämigt potatismos

3 h
4
Lammlägg med rödvin, vitlök och krämigt potatismos
Foto: TV4

Lammlägg är både snyggt och väldigt gott! I det här receptet gör du ett långkok tillsammans med rotfrukter, örter och vin och serverar med ett krämigt potatismos.


Tips! Sandras Mastios supersnabba chokladmousse passar perfekt som dessert när du avnjutit lammlägget. Se & gör supersnabb chokladmousse här!

5 november 2016
Visa mer
3 h
4

Du behöver

Lammlägg

  • 2 kg lammlägg
  • salt och peppar
  • olivolja, att steka i
  • 2 gula lökar, i klyftor
  • 5 klyftor vitlök, skivade
  • 2 morötter, i tjocka slantar
  • 0,25 rotselleri, i bitar
  • 2 kvistar rosmarin
  • 400 g finkrossade tomater
  • 4 dl rött vin

Potatispuré

  • 1 kg mjölig potatis, tex king edward
  • 2,5 dl mjölk
  • 75 g smör
  • hel muskotnöt
  • salt och vitpeppar

Till servering

  • haricots verts, nykokta
  • 1 kruka persilja, hackad

Gör så här

  1. Salta och peppra lammläggen generöst. Bryn dem sen runtom i olivolja. Lägg i en ugnssäker gryta tillsammans med vitlök, lök, morot, rotselleri, rosmarin och krossad tomat.
  2. Slå vinet i stekpannan du stekta köttet i och låt koka upp.
  3. Häll över vinet i grytan, lägg på lock och sätt i ugnen på 175 grader. Låt tillagas i ugnen i 3 timmar tills lammet är riktigt mört och faller av från benet. Smaka av med salt och peppar.
  4. Skala och koka potatis till mjuk. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av ordentligt på plattan. Häll i mjölken i kastrullen och låt bli riktigt varm. Stöt först potatisen med en stilla visp, vispa sen på högsta effekt med lock över till en slät puré. Rör ner smör och smaka av med nyriven muskotnöt, salt och vitpeppar.
  5. Servera lammlägget med dess sås från grytan, grönsakerna, hackad persilja, potatispuré och haricots verts.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept