Lammlägg med ratatouille

1 + 8 h
4
Lammlägg med ratatouille
Foto: Fredrik Persson
1 + 8 h
4

Du behöver

Lammlägg

  • 4 lammlägg
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 2 dl rödvin
  • ca 1-2 l vatten

Ratatouille

  • 3 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 aubergine
  • 2 zucchini
  • 2 msk socker
  • salt

Tillbehör

  • 1 knippe salladslök
  • vitvinsvinäger
  • myntablommor
  • 1 zucchini, tunt skivad.

Gör så här

  1. Dag 1
    Sätt ugnen på 85 grader. Bryn köttet i en het stekpanna så att den får färg.
  2. Ta en kastrull eller gryta som klarar ugn, lägg ner det brynta köttet och grovt hackad lök, morot samt vinet. Täck sedan allt med vatten och ha i en rejäl nypa salt. Koka upp på spis och ställ sedan in hela kastrullen i ugn övernatten ca 8-12 h (OBS: köttet måste vara helt täckt med vatten, ha gärna på aluminiumfolie eller lock).
  3. Dag 2
    Ta ut grytan från ugn, köttet ska vara mört och falla isär. (Om det inte gör det, sätt grytan på spisen och koka köttet ytterligare någon timme.) Ta ut köttbitarna. (Tips! “frysbar lammbuljong”: Sila vätskan och reducera sedan på spis tills en tredjedel kvarstår, ca 15 min. Låt svalna. Frys in vätskan. Perfekt som smaksättare i såser.)
  4. Ratatouille
    Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i panna ca 4 min, ha i den krossade tomaten och låt koka ca 10 min på mediumvärme. Skär ner aubergine och zucchini i ca 2 cm stora kuber. Ha i dem i i tomatsåsen tillsammans med socker en skvätt vatten och en nypa salt. Låt koka i ca 15 min på mediumvärme. Smaka av med salt.
  5. Stek salladslöken i en het panna tills mjuk, dressera med vitvinsvinäger. Servera rätten dekorerad med myntablommor och zucchini.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept