Lammlägg i dillsås

Lammlägg i dillsås
Foto: TV4

Dillkött är en gammal svensk husmansrätt. Här har den fått lite modern uppfräschning och ättika och socker har ersatts av citronsaft. Vetemjölsredningen är ersatt av en gammaldags äggredning.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 1,5 kg lammlägg med ben
  • vatten
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 dl kaffegrädde
  • saften från 1/2 citron
  • 3 äggulor
  • 0,5 knippa dill

Gör så här

  1. Dag 1: Lägg köttet i en gryta, koka upp och skumma med hålslev. Tillsätt salt och pepparkorn och skumma av ännu en gång. Koka köttet mört i ca 45 minuter.
  2. Ta upp köttet och sila av buljongen. Skär bort benbitar och senor och skär köttet i mindre bitar. Kyl det och förvara i kylskåp. Kyl även buljongen och ställ den i kylskåp tills nästa dag.
  3. Dag 2: Pressa citronen och hacka dillen. Ta bort fettet som samlats överst på buljongen. Koka upp buljongen och värm köttet. Vispa grädde, citron och äggulor i en skål och tillsätt blandningen i grytan medan du rör om hela tiden. Grytan ska vara het men inte koka sedan äggen tillsatts. Tillsätt dillen och krydda med malen vitpeppar och eventuellt mera salt. Servera.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept