Lammköttbullar med kantarellsås och potatismos

Lammköttbullar med kantarellsås och potatismos
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Lammköttbullar med kantarellsås och potatismos

21 ingredienser

45 m

Lite lyxigare variant på vardagsfavoriten köttbullar med potatismos. Köttbullarna är gjorda på lammfärs och serveras med en gräddig kantarellsås och haricots verts.

Se hur Lisa gör perfekt potatismos här.

Ingredienser

portioner

Köttbullar

  • 2 msk ströbröd
  • 0,5 dl grädde
  • 1 ägg
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 msk dijonsenap
  • 600 g lammfärs
  • salt
  • peppar
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning

Kantarellsås

  • 1 bananschalottenlök
  • 1 l kantareller
  • 25 g smör
  • 3 dl steksky, koncentrerad (från när du steker köttbullar)
  • 5 dl grädde
  • 1 msk plockad, färsk timjan (bara bladen)
  • 1,5 dl lingon
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • potatismos
  • haricots verts, lätt kokta

Gör så här

  1. Blanda ströbröd, grädde, ägg, riven vitlök och dijonsenap i en bunke och låt stå i ca 5 minuter. Tillsätt därefter färsen och arbeta samman allt till en slät smet. Krydda med salt och peppar och provstek en bit för provsmakning. Krydda eventuellt mer och forma därefter smeten till stora köttbullar.
  2. Hetta upp en stekpanna med smör och rapsolja och stek köttbullarna tills de fått fin färg runt om och är genomstekta. Ta upp köttbullarna, lägg dem i en ugnsform och ställ åt sidan. Slå på 6 dl vatten i stekpannan och låt koka ner till hälften till en sky. Sila skyn.
  3. Hacka lök och putsa kantarellerna. Skär dem i mindre bitar om de är väldigt stora. Stek lök och svamp i smör i en vid kastrull eller stekpanna. Slå på sky och grädde, krydda med timjan, salt och peppar och låt koka ner till ca hälften på svag värme och utan lock. Rör då och då under tiden. Tillsätt lingon och smaka av.
  4. Lägg ner köttbullarna i såsen och låt dem värmas upp. Servera med ett gott potatismos och haricots verts.