Lammkotletter med tomat, fetaost och rosmarin

koket.se
Lammkotletter med tomat, fetaost och rosmarin
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Lammkotletter med tomat, fetaost och rosmarin

26 ingredienser

30 m + frystid

Vitlöksstekta lammkotletter med tomat- och avokadosallad, sky och riven fetaost. Servera med rostad mandelpotatis och basilika.

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Riven fetaost

  • 100 g fetaost

Rostad mandelpotatis

  • 600 g mandelpotatis
  • 1 knippe timjan
  • 4 klyftor vitlök
  • salt
  • olivolja

Tomatsallad

  • 600 g körsbärstomater
  • 1 rödlök
  • 1 kruka basilika
  • 2 avokador
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Lammkotletter

  • 1 kg lammkotlett
  • rosmarin
  • vitlök
  • salt
  • peppar
  • olja
  • smör

Lammsky

  • allt som finns kvar i stekpannan från lammkotletterna
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl spad från tomatsalladen
  • 30 g smör

Garnering

  • 1 knippe basilika

Gör så här

Fetaost

  1. Frys in fetaosten över natten, så kan du riva den vid servering

Rostad mandelpotatis

  1. Dela potatisen på längden och blanda med timjan, vitlök, salt och olivolja. Rosta i ugnen på 225 grader varmluft, ca 20-25 minuter.

Tomat- och avokadosallad

  1. Dela på tomaterna och skiva rödlöken tunt. Blanda med plockad basilika, vinäger, olivolja, salt och peppar. Mosa ordentligt med händerna så tomaterna släpper vätska. Spara vätskan, den ska användas till lammskyn. Tillsätt avokadon precis innan servering.

Lammkotletter

  1. Salta och peppra lammkotletterna. Bryn i olja och smör. Tillsätt rosmarin och vitlök. Stek ca 1-2 minuter per sida beroende på tjocklek. De ska vara medium (ca 58 grader) i mitten vid servering. Spara allt gott som finns i stekpannan till lammskyn.

Lammsky

  1. Koka ur pannan med vitt vin. Slå på vätskan från tomatsalladen. Koka ihop och montera ner smör vid servering.

Servering

  1. Lägg upp lamm, tomatsallad och potatis. Servera med lammsky, riven fetaost och färska basilika. Njut!