Lammkotletter med rotsakspytt och brysselkål

Lammkotletter med rotsakspytt och brysselkål
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Lammkotletter med rotsakspytt och brysselkål

13 ingredienser

Lammkotlettraden ska vara befriad från alla ben utom de långa revbenen, då kallas de lammracks. Be gärna om hjälp i butiken. Det går naturligtvis bra att steka kotletterna var och en för sig hastigt i het stekpanna, men köttet blir mycket saftigare om kotlettraden steks hel.

Ingredienser

portioner
  • 1 lammkotlettrad med 12 kotletter
  • 8 potatisar
  • 1 morot (stor)
  • 50 g rotselleri
  • 50 g kålrot
  • 1 purjolök (liten)
  • 1 msk smör
  • 1 msk neutral olja
  • salt
  • vitpeppar
  • 400 g brysselkål
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 dl persilja och timjan, hackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Gnid in köttet med salt och peppar. Bryn köttet runt om i stekpanna så att det får fin färg. Ställ det att eftersteka i ugnen i ca 20 minuter. Låt det sedan vila i aluminiumfolie i ca 15 minuter. Då behåller det saftigheten och värmen blir jämnt fördelad.
  2. Skala potatis, morot, selleri och kålrot. Skär dem i tärningar. Skölj och strimla purjolöken. Fräs rotsakerna i smöret och oljan, sänk värmen och låt dem eftersteka sakta, gärna under lock, tills de mjuknar. Låt purjon steka med de sista 5 minuterna. Smaka av med salt och peppar. Fräs brysselkålen sakta i smör i en traktörpanna. Häll över grädden och låt allt småkoka tills grädden börjar tjockna.
  3. Skär i sär kotletterna och servera med rotsakspytten och brysselkålen. Strö över hackad persilja och basilika.