Lammkotletter med rotsakspytt och brysselkål

Lammkotletter med rotsakspytt och brysselkål
Foto: TV4

Lammkotlettraden ska vara befriad från alla ben utom de långa revbenen, då kallas de lammracks. Be gärna om hjälp i butiken. Det går naturligtvis bra att steka kotletterna var och en för sig hastigt i het stekpanna, men köttet blir mycket saftigare om kotlettraden steks hel.

12 maj 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 hel lammkotlettrad,12 kotletter
  • 8 potatisar
  • 1 stor morot
  • 50 g rotselleri
  • 50 g kålrot
  • 1 liten purjolök
  • 1 msk smör
  • 1 msk neutral olja
  • salt och malen vitpeppar
  • 400 g brysselkål
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 dl hackad persilja och timjan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Gnid in köttet med salt och peppar. Bryn köttet runt om i stekpanna så att det får fin färg. Ställ det att eftersteka i ugnen i ca 20 minuter. Låt det sedan vila i aluminiumfolie i ca 15 minuter. Då behåller det saftigheten och värmen blir jämnt fördelad.
  2. Skala potatis, morot, selleri och kålrot. Skär dem i tärningar. Skölj och strimla purjolöken. Fräs rotsakerna i smöret och oljan, sänk värmen och låt dem eftersteka sakta, gärna under lock, tills de mjuknar. Låt purjon steka med de sista 5 minuterna. Smaka av med salt och peppar. Fräs brysselkålen sakta i smör i en traktörpanna. Häll över grädden och låt allt småkoka tills grädden börjar tjockna.
  3. Skär i sär kotletterna och servera med rotsakspytten och brysselkålen. Strö över hackad persilja och basilika.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept