Lammkotletter med kikärtspuré

Lammkotletter med kikärtspuré
Foto: TV4

Tahini, som ingår både i kikärtspurén och skysåsen, är en sesampasta som du hittar på hyllan med utländska matvaror eller i invandrarbutiker. En mixer eller matberedare är till god hjälp när du lagar purén, som också kallas hummus.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 lammkotlettrad med 8–12 kotletter
  • 2 gula lökar
  • salt och malen vitpeppar
  • smör till stekning
  • Skysås:
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 4 dl köttbuljong
  • 2 tsk tahini
  • 1 msk sesamfrön

Kikärtspuré:

  • 6 dl kokta kikärter
  • 0,5 dl tahini
  • 2 tsk pressad citronsaft
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk malen spiskummin

Gör så här

  1. Kikärtspuré: Mixa kikärter, tahini, pressad citronsaft, salt och spiskummin till ett mjukt mos, spä eventuellt med lite vatten om du vill ha mjukare konsistens.
  2. Värm ugnen till 175°. Krydda köttet med salt och peppar och bryn det i stekpanna så att det får fin färg. Lägg köttet i en ugnssäker form och ställ det att eftersteka i 175° ugnsvärme i ca 20 minuter. Låt det sedan vila i aluminiumfolie ca 15 minuter, då behåller det sin saftighet och värmen blir jämnt fördelad. Skala de gula lökarna, koka upp vatten och koka lökarna mjuka.
  3. Ta vara på skyn som bildats i ugnsformen, mät den och spä med köttbuljong till 4 dl. Smält smöret , ta av från värmen och vispa i vetemjölet. Spä med buljongen, lite i taget, och koka upp under omrörning, låt sjuda i ett par minuter. Krydda med tahini och sesamfrön. Skär upp kotlettraden, skiva de kokta lökarna och servera med skysåsen och purén.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept