Lammköfte med grillade vårprimörer och myntayoghurt

30-40 m
3 - 4

Grillade lammfärsbiffar kryddade med dukkah. Serveras med krämig yoghurtsås med mynta och persilja samt grillade grönsaker.

Det går naturligtvis att använda vilka goda grillbara grönsaker som helst, här är det bara fantasin och din egen smak som sätter stopp.

Tips! Kryddblandningen dukkah kan du använda till mycket, t ex i köttfärsrätter, på sallader, som en grönsaksdipp eller som bordskrydda direkt på maten.

6 augusti 2015
Visa mer
30-40 m
3 - 4

Du behöver

  • 500 g lammfärs
  • 4 msk Dukkah kryddblandning (se nedan)
  • 3 klyftor vitlök, finhackade
  • salt och peppar

Dukkah

  • 1,5 dl hasselnötter, skalade och rostade
  • 4 msk sesamfrön
  • 1,5 msk korianderfrö
  • 1 msk spiskummin
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 tsk salt

Grillade vårprimörer

  • 1 knippe morötter
  • 1 knippe knipplök
  • 1 zucchini
  • 250 g gröna bönor
  • 1 knippe späd grön sparris
  • 1 huvud spetskål

Myntayoghurt

  • 150 g naturell yoghurt
  • några kvistar mynta
  • några kvistar persilja
  • 4 msk citronsaft
  • 2 msk honung
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Dukkah
    Rosta alla ingredienser i storleksordning i en varm panna, se till att inte blandningen bränns.
  2. Mixa i en matberedare eller stöt de rostade ingredienserna i en mortel.
  3. Köfte
    Blanda ingredienserna, smaka av med salt och peppar, tänk på att kryddblandningen innehåller sälta. Forma järpar, strössla över lite mer av kryddblandningen och grilla.
  4. Grillade vårprimörer
    Tvätta alla grönsaker för sig. Dela kål, zucchini och morötter i mindre stavar och bitar.
  5. Blanchera varje grönsaksgrupp för sig i lättsaltat vatten, så att tuggmotstånd finns kvar. Kyl snabbt av i isvatten för att undvika efterkokning.
  6. Torka av, ringla över olivolja och grilla.
  7. Myntayoghurt
    Mortla örterna till en örtsmet och blanda ner i yoghurten. Smaka av med citron, salt och honung.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept