Lammgryta från Bessinge

Lammgryta från Bessinge
Foto: Fredrik Persson

Lammgryta från Bessinge

Av: Bessinge gård

15 ingredienser

1 h

Gräddig lammgryta med kantareller, morötter och rönnbärsgelé.

Det här goda receptet kommer från Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar. Klicka här för att ta del av fler köttrecept, läsa Filips blogg samt lära känna bönder runt om i Sverige.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg grytbitar av lamm (benfritt lammkött)
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar
  • 1 gul lök
  • 200 g kantareller (färska eller konserverade)
  • 2 morötter
  • 4 dl vatten
  • 1,5 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk rönnbärsgelé
  • salt
  • malen svartpeppar
  • 3 msk persilja, hackad

Gör så här

  1. Skär köttet i 2 cm stora tärningar. Hetta upp en stekpanna med smör, stek köttet på hög värme så att det får färg runt om, salta, peppra och lägg över det i en gryta.
  2. Skala och hacka löken fint, dela svampen i mindre bitar, skala och tärna morötterna. Fräs lök och svamp i smör i stekpannan och lägg det i grytan, tillsätt morotstärningar, vatten och fond. Låt småkoka under lock i ca 30 min eller tills köttet känns mört.
  3. Sila skyn. Lägg tillbaka kött och grönsaker i grytan, lägg på locket så att det hålls varmt. Häll skyn i en kastrull och låt den koka tills det återstår ca 4 dl. Blanda mjöl och grädde till en redning och vispa ner den i skyn, låt koka i några minuter, tillsätt gelé.
  4. Häll såsen över köttet och de övriga ingredienserna i grytan. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Om du har tid kan du låta det småputtra en stund till. Strö över persilja strax före servering. Ett tips för ännu mustigare gryta är att göra den en dag i förväg och värma upp den en stund innan den ska serveras.
  5. Servera med potatis, rönnbärsgelé och grönsaker efter säsong.